Artikel top billede

OpenSolaris er død

Oracle har tilsyneladende nu bekræftet, det mange i it-branchen allerede havde en mistanke om: OpenSolaris-projektet er dødt.

Computerworld News Service: Oracle har fremlagt sin Solaris-strategi i en intern rundskrivelse, der er lækket til OpenSolaris-mailinglisten. Her beskrives det, at Oracle fokuserer arbejdet på en kommerciel Solaris-udgivelse, der skal hjælpe til at øge salget af virksomhedens servere og andre produkter.

"Hele Oracles arbejde på binære distributioner af Solaris-teknologi vil være fokuseret på Solaris 11," står der i notatet.

"Vi vil ikke udgive andre binære distributioner såsom natlige builds af Solaris-binære eller OpenSolaris 2010.05 eller senere distributioner."

Solaris 11 er den næste store opdatering af styresystemet Solaris, som Oracle tidligere har oplyst vil udkomme næste år.

Oracle vil frigive en gratis udviklerudgave af Solaris 11 senere i år ved navn Solaris 11 Express, som man vil kunne tilknytte et valgfrit support-abonnement, beskriver notatet. Oracle håber at kunne overbevise virksomheder, der i dag benytter OpenSolaris, til at bruge Solaris 11 Express og antageligvis Solaris 11 i fremtiden.

En talsmand fra Oracle oplyser, at virksomheden afviser at kommentere.

Der var i forvejen opstået tvivl om Oracles dedikation til OpenSolaris, der er en open source-version af Solaris, som Sun udgav for at tiltrække flere udviklere - og i sidste ende flere betalende kunder - til sine produkter. Oracle overtog kontrollen over Solaris, da virksomheden afsluttede opkøbet af Sun i januar.

I sidste måned truede The OpenSolaris Governing Board med at opløses, hvis ikke Oracle udpegede en kontaktperson til at diskutere virksomhedens fremtidsplaner for styresystemet.

Ikke overraskende er den seneste udvikling i sagen blevet modtaget med skuffelse blandt udviklere, der har bidraget til projektet.

"Dette er en forfærdelig afslutning på utallige timers arbejde på kvalitetssoftware, der nu vil blive solgt som et Oracle-produkt, og som vi (de oprindelige forfattere) ikke længere har ubegrænset adgang til," skriver Steven Stallion, der bidrog til projektet som softwareudvikler, på sin blog.

"En perversion af open source-ånden"

"Jeg kan kun fastholde, at formålet med den software, vi arbejdede på, var at gøre det bedre for alle, ikke blot at forbedre en enkelt virksomheds bundlinje. Dette er i sandhed en perversion af open source-ånden," skriver han.

Som en forklaring af sin strategi skriver Oracle i notatet, at virksomheden "ikke kan gøre alting. Den begrænsende faktor er vores udviklingsbåndbredde målt i folk og tid. Så vi er nødt til at sikre, at vores topprioritet er at fremme leveringen af det allerbedste styresystem i enterprise-klassen, Solaris 11, for at skabe vækst i vores systems-forretning."

Oracle antyder også i notatet, at OpenSolaris kompromitterer virksomhedens konkurrencedygtighed. "Vi ønsker, at adoptionen af vores teknologi og immaterielle rettigheder accelererer vores overordnede mål uden dog at tillade konkurrenter at aflede forretningsfordele (eller FUD) fra vores innovationer, før vi selv gør det," står der i den interne rundskrivelse.

Virksomheden vil "fortsat nære et dynamisk community for Solaris af udviklere og systemadministratorer" og bidrage med kode til projekter som Apache og Perl. Solaris-kode, der i forvejen er udgivet under Suns open source Common Development and Distribution License (CDDL) vil beholde denne licens.

Dette er det andet eksempel inden for en uges tid på, hvordan Oracles strategi er markant anderledes end Suns, ligesom det er anden gang, Oracle er kommet på kant med open source-miljøet.

Oracle offentliggjorde sidste torsdag at have sagsøgt Google, med anklager om at søgegigantens open source-styresystem til mobile enheder, Android, krænker patenter og ophavsret tilhørende Oracle relateret til Java, som er endnu en teknologi, Oracle har overtaget fra Sun.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere