Artikel top billede

Sådan undgår vi overbelastede mobilnetværk

Overbelastede mobilnetværk kan undgås med alternative netværksløsninger.

Youtube-videoer, musik-streaming og online-spil. Blot tre eksempler på, hvad det stigende antal brugere af smartphones anvender de små computere til.

Selvom teleselskaberne er i fuld gang med at udbygge deres netværk, er smartphone-bølgen og de mange nye mobile webtjenester med til at presse eksempelvis 3G-netværkene.

En ny rapport fra ABI Research vurderer imidlertid, at mængden af data, der ikke sendes over de traditionelle mobil-netværk, vil vokse 100 gange frem til 2015.

Vokser markant

ABI Research oplyser, at omkring 16 procent af de mobile data i dag er adskilt fra de almindelige mobilnetværk og sendes via alternative netværksteknologier, og at det tal vil være vokset til 48 procent i 2015.

Det betyder dog ikke, at presset på de almindelige mobilnetværk mindskes tilsvarende, for data-trafikken i det hele taget vil være steget med en faktor 30 i 2015.

Mange teknologier til forskellige formål

Blandt de primære teknologier til "data offloading", som man kalder det, når de alternative teknologier anvendes, finder man WiFi og Femtoceller, små "mobilmaster," der kan placeres ude hos den enkelte kunde og kobles direkte til eksempelvis det almindelige ADSL-netværk.

ABI Research nævner også mobile CDN'er (content delivery network) og medie-optimering.

Disse teknologier kan være med til at hindre en situation, hvor det stigende antal smartphones og mobile webtjenester overbelaster teleoperatørernes netværk. Samtidig betyder de typisk lavere priser for brugerne.

"Hver enkelt af disse offload- og optimerings-teknologier sigter mod at løse et bestemt problem, og de vil alle sameksistere" skriver Aditya Kaul fra ABI Research.

"Wi-Fi er effektivt til afgrænsede områder med mange brugere, eksempelvis transport-stationer og sports-begivenheder. En femtocelle er derimod en god løsning til at nå en lille gruppe af tunge data-brugere."

WiFi og medie-optimering

I forhold til medie-optimering peger analysefimet på, at man allerede i dag anvender komprimering af data i stor stil, og at dette med fremtidige metoder vil kunne bidrage allermest til at reducere trafikken i mobil-netværkene.

Det er ikke mindst inden for komprimering af video-filer, at der stadig kan opnås markante fremskridt.

Rapporten fra ABI Research ligger i øvrigt på linje med rapporter fra andre analysefirmaer, der også peger på, at en række netværks-teknologier vil komme til at aflaste de almindelige mobilnetværk.

Fornylig konkluderede Juniper Research, at WiFi bliver den primære teknologi til levering af mobil-tv.

Sidste år konkluderede en rapport fra Ovum, at WiFi bliver en af nøgleteknologierne i fremtidens smartphones.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere