Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

NemID-login sendt til afdød dansker

Brevene med en NemID-konto kom rettidigt frem, men modtageren afgik ved døden i 2008.

Hos Christian Nobels svigermor dumpede et brev fra DanID ind ad brevsprækken.

En procedure, som er gentaget mere end en million gange rundt omkring i alle egne af det danske rige.

Brevet adskiller sig dog fra mængden, da det er adresseret til Christian Nobels svigerfar, som afgik ved døden i 2008.

NemID-brevet til familien Nobel blev sendt via Handelsbanken.

"Vi blev noget overraskede, da vi modtog brevet, for det er snart to år siden, at min svigerfar døde," fortæller Christian Nobel til Computerworld.

"Boet blev skiftet i januar måned 2009, og alle konti overgik da til hans kone," fortæller han.

"Siden har hun ikke modtaget officielle skrivelser fra hverken skat eller lignende stilet til afdøde."

Menneskelig fejl

Handelsbankens chef for privatområdet, Lenette Kok Neesbye-Hansen, forklarer episoden på denne måde:

"Når en kunde dør, spærres dennes konto, så der ikke kan ske transaktioner. Dette skete også i det konkrete tilfælde. Beklageligvis er der sket en menneskelig fejl, så afdødes web-bankaftale ikke var lukket helt korrekt," siger hun og tilføjer:

"Dermed blev der genereret et brev om Nem ID - selv om alle afdødes konti og aftaler var lukkede. Fejlen er nu rettet - og vi beklager meget dybt, at den kunne opstå."

Retter de ikke fejl?

Christian Nobel er meget forundret over, at en sådan fejl ikke bliver fanget.

"Banken har tydeligvis lavet en fejl, men det undrer mig, at DanID ikke fanger den digitale identitet undervejs ved et CPR-validering," siger han.

"Det, der bekymrer mig, er, at bankerne kan lave fejl, uden at de bliver stoppet. Hvis DanID's net ikke fanger fejlene, bør man tage arbejdsgangene op til revision," siger Christian Nobel.

Forklaringen fra DanID er, at firmaet printer nøglekort på baggrund af de data, der leveres fra banken eller pengeinstituttet.

Der sker ikke yderligere CPR-opslag, så hvis der er fejl i de data, som DanID modtager, så vil de ikke blive fanget. Banken/pengeinstituttet indestår altså for, at data er i orden, skriver DanID's kommunikationschef, Jette Knudsen, i en mail til Computerworld.

Dette gælder dog alene for bank-migrerede brugere. For når brugere selv opretter DanID online, sker der et CPR-opslag og et opslag i pas/kørekortdatabasen. Eller borgerservice tjekker identiteten manuelt ved fremmødet, oplyser hun.

Flere fodfejl af DanID

Det er ikke første gang, at DanID er stødt på problemer med arbejdsgangene.

I slutningen af august pålagde Datatilsynet DanID at spærre for flere end 27.000 NemID-konti, fordi der var sket en procedurefejl i forbindelse med udsendelsen af pinkode-brev og nøglekort-brev.

Desuden blev en bruger i Danske Bank forsynet med adgang til en helt fremmed persons konto og personlige oplysninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere