Artikel top billede

Svær opgave: Få software til at simulere lys-indfald

Lys er det sværeste at simulere i computergrafik. Læs om grafikeksperten Henrik Wann Jensens tryllerier. Og se, hvordan man kan anvende software til via sin telefon at se, om ens sushi er frisk.

Læs også: Grafikprocessorens storhedstid er forbi. 

På film som ringenes herre og Avatar er grafikeksperten og Oscar-modtageren Henrik Wann Jensen vant til at arbejde med enorme computer som Weta Compute Cluster med 1000 kerner i et rack.

Han åbnede mandag 2010-udgaven af JAOO-konferencen, der frem til torsdag samler mere end 1.300 softwareudviklere i Århus.

Men selv om det ikke helt er den slags computerkraft, der bliver til rådighed for de fleste brugere, så er det altså både flere muligheder og bedre udnyttelse af computerkraften helt ud på laptops som muliggør en bredere anvendelse af avanceret grafisk software.

Henrik Wann Jensen har gennem mange år arbejdet med blandt andet algoritmer, som gør det muligt for grafiksoftware at "sætte lyset" på samme måde som i naturen.

Det er et enormt udviklingsarbejde som kræver specialiserede hjerner i både fysik, matematik og datalogi.

Lys, der falder naturligt

"Noget af det sværeste er at få software til at simulere den måde, som naturligt lys gennemtrænger alle typer af overflader. Subsurface scattering er en algoritme der arbejder med dette problem og gør det muligt at få lyset til at spille rigtigt i computergrafik," siger Henrik Wann Jensen.

Med naturligt lys bliver det muligt, at perfektionere den såkaldte prototyping.

Det vil sige tilføre farver og omgivelser til produkter, som ikke findes endnu, men er blevet fremstillet grafisk ved hjælp af 3D-materiale og ingeniørdata.

"Bilindustrien er en af de brancher, som for alvor har arbejdet med denne type grafisk software. Det handler ikke bare om at gøre det billigere at lave markedsføringsmateriale, men i lige så høj grad om, at kontrollere lysforholdene meget bedre end man kan i virkeligheden," forklarer Henrik Wann Jensen.

Nedbrydning i molekyler

Molecular scattering er et andet eksempel på algoritmer, som Henrik Wann Jensen har arbejdet med.

Arbejdet gør det nærmest bogstavelig talt muligt at nedbryde materiale til deres molekulære niveau og dermed også sætte dem sammen igen i softwaren, så de ser ud på en bestemt måde.

På den måde kan man ikke blot konstruere "lækre" billeder af fødevarer, man kan også arbejde den modsatte vej.

"Ved at tage et billede af for eksempel mælk, kan man bruge samme proces til at analysere indholdet og for eksempel bestemme fedtindholdet. Det er et vigtig problem for industrien, der i dag er nødt til at tage prøver manuelt og risikere forurening af produktet."

Yoghurt, sushi og almen sundhed

Henrik Wann Jensen fortæller, at blandt andet Danisco bruger metoden i forbindelse med udvikling af yoghurt.

Men den omvendte brug af de avancerede funktioner i grafisk software har langt større anvendelsesmuligheder i fremtiden.

"På en sushi-bar kan man tage et billede af sushi-en med telefonen og via databehandling i skyen få analyseret om fisken er frisk. I en ikke alt for fjern fremtid kan man tage et billede af huden på sin hånd og få en analyse af ens egen sundhedstilstand."

Læs også: Grafikprocessorens storhedstid er forbi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere