Artikel top billede

Vi drukner i data - hvor er redningskransen?

Datamængderne vokser så voldsomt, at man risikerer at drukne i dem. Det er en udfordring i alle virksomheder, at mængden af data vokser så eksplosivt. Men der er heldigvis noget at stille op.

Hvis det nu handlede om rotter, der multiplicerede sig i hobetal, ville de færreste formentlig mene, at man kunne løse problemet ved at købe flere fælder.

Fælderne ville naturligvis nakke nogle af rotterne, men udrydde dem med fælder kan man ikke.

For virksomhederne og deres it-afdelinger handler den accelererende mangfoldiggørelse imidlertid ikke om skadedyr, men om data, der formerer sig med samme eksponentielle vækstrate, som benævnte uvelkomne rodenter er i stand til.

Der er data overalt i infrastrukturen, og mange er store filer som video og billeder.

Det er ikke nødvendigvis arbejdsrelateret alt sammen, og nogle virksomheder har indført regler for, hvor de ansatte gemmer deres private mp3-musikfiler på firmaserverne, så systemet ikke belastes unødigt af daglig backup af Prince og Lady Gaga.

Problemet med de voksende datamængder er ikke at gemme dem.

Det kan man sagtens, og man vil formentlig til evig tid kunne koble større og større og flere og flere diske på systemet.

Problemerne opstår derimod, når it-funktionerne begynder at afvikles langsomt, og brugerne forgæves klikker med deres mus og klager til fyrene i it-afdelingen over, at forretningens vigtige applikationer kører for langsomt.

Data vokser 70 procent

"Det er typisk 20 procent af brugerne, der står for at generere 80 procent af data. Så kan vi få fat i dem, behøver vi stort set ikke ulejlige resten af forretningen."

Det siger Frank Dannacher, som er administrerende direktør i Platon Infrastructure.

Platon er bedst kendt som et dansk business intelligence-hus, men virksomheden erkendte for et år siden, at de kæmpe datamængder i kundernes platforme og infrastruktur var blevet en begrænsning for deres BI-løsninger og datawarehouse, og udskilte derfor datterselskabet Platon Infrastructure.

De 12 ansatte her er ganske betegnende for datamængdernes himmelflugt, og at håndteringen af dem er blevet et forretningsområde for sig.

Platons analyser viser, at datamængden for en helt almindelig dansk virksomhed vokser med 70 procent om året.

"Vi bliver tit kaldt ud i forbindelse med, at kundernes BI og datawarehouse ikke performer, som det skal. Der er sjældent noget galt med selve softwareløsningen, men det kører langsomt, og brugerne gider ikke bruge det eller har en dårlig oplevelse med deres BI," siger Frank Dannacher.

Her handler det om performance og strukturerede data, og en performancemåling kører typisk i et par uger og danner grundlag for at optimere hardwareplatformen og opsætningen af serverne og dermed øge performance.

"Der er masser installationer, hvor it-afdelingerne bare har trykket next, next, next. Her analyserer vi hver eneste counter, og så er det muligt at øge performance uden at skulle købe nyt hardware," forklarer han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere