Artikel top billede

Det er dog nu, Charlotte Sahl-Madsen skal kickstarte digitaliseringsdiskussionen. Valgkampen er en stor mulighed. Og hvis ministeren bruger skytset i arsenalet og læner sig op ad it-tænkernes tanker, kan det blive den meste interessante it-diskussion i Danmark nogensinde. (Foto: Foto: Mikael Rieck)

Leder: Gør digitalisering til valgtema

Computerworld mener: It-Danmarks interessenter er ved at miste tålmodigheden over de manglende handlinger i forhold til de forkromede visioner. Det er nu, der skal handles, hvis Danmark skal i front.

Med åbningstalen for få uger siden skød statsminister Lars Løkke Rasmussen reelt den valgkamp i gang, som vil drive den politiske diskussion frem til det Folketingsvalg, der senest skal finde sted den 12. november 2011.

Velfærden og pengene til at finansiere den bliver, uanset hvordan verden i øvrigt ter sig, et hovedemne.

Digitaliseringsarbejdet kan både være med til at finansiere og levere velfærd på en helt ny måde på tværs af stat, regioner og kommuner.

Samtidig kan yderligere digitalisering i erhvervslivet være med til at gøre danske virksomheder konkurrencedygtige på helt nye måder. Men det kommer ikke til at ske uden visionære bannerførere og innovative ledere i både den private og offentlige sektor.

Derfor har det aldrig været mere afgørende at få digitaliseringen af Danmark understøttet af ikke bare én, men meget gerne flere it-politiske visioner.

Desværre er der ikke så meget, der tyder på, at den politiske virkelighed har ændret sig nævneværdigt, siden daværende skatteminister og nuværende politisk ordfører for Venstre, Kristian Jensen, sagde, at netop it kunne få koldsveden til at springe på selv hærdede politikere.

Sidste fredag havde Dansk IT i regi af projektet Danmark 3.0 samlet fire it-politiske ordførere til en it-politisk åbningsdebat på Christiansborg. Debatten tog udgangspunkt i de ideer, som foreløbig er fremkommet ved projektets temamøder og blandt 21 it-tænkere.

Tænkerne har siden sommer arbejdet på at komme med ideer, der kan levere de kvantespring, som kan gøre Danmark til et gennemdigitaliseret land, eller et såkaldt ­d-land. Danmark 3.0 beskriver selv udviklingen til et d-land som udviklingen fra et teknologisk brugersamfund til et teknologisk skabersamfund. 
 
Anbefalinger fra højhastighedskomiteen
I den it-politiske åbningsdebat deltog nogle af Christiansborgs tungeste it-profiler som for eksempel socialdemokraten Yildiz Akdogan, den radikale Morten Østergaard samt venstres Michael Aastrup Jensen. Men deltagelsen til trods var der kun få bud på en politisk entusiasme, som kan blive til den vision, der skal understøtte digitaliseringen af Danmark.

I videnskabsministeriet har minister Charlotte Sahl-Madsen samlet krudt siden tiltrædelsen den 23. februar, og i arsenalet er skyts af den tunge slags.

Kort før sin afgang fra posten som videnskabsminister havde Helge Sander fået anbefalingerne fra sin højhastighedskomité: En guldgrube af ideer ikke blot om mere bredbånd, men også om uddannelse, anvendelse af offentlige data i offentligt/privat digitaliseringssamarbejde og om Danmark som foregangsland for cloud computing.

Flere af ideerne går igen Charlotte Sahl-Madsens digitale arbejdsprogram fra slutningen af juni: "Digitale veje til vækst". Men ideerne skal i spil nu, for it-Danmarks interessenter er ved at miste tålmodigheden.

Charlotte Sahl-Madsen lover øget synlighed, og at danskerne vil få øjnene op for hendes initiativer på it-fronten. Det er godt og nødvendigt.

Lige nu har digitaliseringstanken nemlig også folkelig opbakning, selvom både den digitale Tinglysning og NemID uden tvivl gør mange skatteborgere digitalt betænkelige.
 
Men konklusionerne fra rapporten "IT i Praksis" fra august viser, at op mod halvdelen af danskerne er klar til at acceptere fordele for borgere, der anvender digitale løsninger.

Det er dog nu, Charlotte Sahl-Madsen skal kickstarte digitaliseringsdiskussionen. Valgkampen er en stor mulighed. Og hvis ministeren bruger skytset i arsenalet og læner sig op ad it-tænkernes tanker, så kan det blive den meste interessante it-diskussion i Danmark nogensinde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere