Artikel top billede

I Oracle Danmarks nye hovedkontor er mobilitet en forudsætning for arbejdet. Der er nemlig kun 150 siddepladser til 300 medarbejdere. Foto: Peter Foldschack

Hos Oracle er trivsel vigtigere end ergonomi

I et kontor uden faste arbejdspladser er mobilitet en forudsætning for at hverdagen kan fungere. Derfor er en bærbar computer det foretrukne og primære arbejdsredskab i Oracles danske hovedkontor.

Hos Oracle i Ballerup, er der 150 arbejdspladser til 300 medarbejdere. Flere er der ikke brug for. For i en moderne videnvirksomhed som Oracle, kan medarbejderne arbejde hvor som helst når som helst. Og det gør de.

Denne torsdag formiddag, hvor Computerworld bliver vist indenfor i det 3.000 kvadratmeter store Oracle domicil, sidder 30 procent af virksomhedens medarbejdere hjemme hos sig selv. Andre medarbejdere er ude at rejse, og nogle er på kundebesøg.

Derfor har Oracle afskaffet alt, hvad der hedder faste pladser. Således bliver alt, der efterlades på skrivebordet om aftenen, fjernet af rengøringspersonalet i løbet af natten.

Det eneste sted, man som Oracle-medarbejder kan placere sine personlige ejendele, er i et gråt skab med en hængelås på.

"Det er en old-school tankegang, at hver medarbejder skal have sit eget skrivebord. Det er helt unødvendigt i en moderne videnvirksomhed, hvor mobilitet er en selvfølge, og hvor man ikke behøver befinde sig et bestemt sted for at udføre sit arbejde," siger Thomas Honoré, der er administrerende direktør i Oracle Danmark.

Alle har bærbare

For at fuldende visionen om en mobil arbejdsplads er alle medarbejdere selvsagt udstyret med hver sin bærbare computer. Og selvom blandt andre fysioterapeuter og fagforeninger advarer imod at benytte bærbare computere i længere tid af gangen, så er det ikke noget, der bekymrer Oracle direktøren synderligt. 

"Folk sidder, som de har lyst til. Vi stiller selvfølgelig ekstern skærm og tastatur til rådighed, men de fleste bruger det alligevel ikke. Derudover har vi en ergoterapeut, der kommer rundt et par gange om året og giver folk gode råd til, hvordan de skal sidde," siger han. 

Heller ikke når folk arbejder hjemme, bliver der taget særlige forholdsregler i forbindelse med brug af bærbare computere. Her er det folks eget ansvar at sørge for en ekstern skærm og tastatur. 

"Hvis folk har nogle særlige behov som eksempelvis skærmbriller, så finder vi selvfølgelig ud af det, men som udgangspunkt stiller vi ikke andet end en bærbar computer til rådighed. Jeg opfatter det slet ikke som et problem," siger Thomas Honoré. 

Oracle-direktøren mener da også, at det er meget vigtigere at fokusere på arbejdspladstrivsel frem for ergonomi. 

"Vi gør meget ud af at medarbejderne skal trives godt. Blandt andet har vi en gang imellem det, vi kalder 'forkælelsesdage', hvor medarbejderne kan få massage. Vi har også indrettet et lokale, hvor folk kan koble af i bløde møbler og høre musik," siger han. 

Derudover arrangerer firmaet en række mere eller mindre eksotiske begivenheder i arbejdstiden. Blandt andet har softwarefirmaet kunnet byde sine medarbejdere på chokoladesmagning, stand-up komikere, tryllekunstnere og et pigekor. 

"Det skal være sjovt at komme på arbejde. Ellers bliver alle folk bare derhjemme," siger Thomas Honoré.

Det affolkede kontor

På trods af at der i Oracles hovedkontor kun er siddepladser til halvdelen af virksomhedens 300 ansatte, så har der aldrig været en situation, hvor der ikke var plads til alle fremmødte medarbejdere, fortæller Thomas Honoré.  

Der virker da også ret affolket, når man går igennem de forskellige kontorlandskaber, som er inddelt i forskellige zoner, der kan benyttes, alt efter hvilken type arbejde medarbejderne har gang i.

De anonyme skriveborde, som er placeret i rækker i de åbne kontorer, indeholder alle en skærm og en ip-telefon. Og ellers ikke andet. Og det står medarbejderne frit for, hvor de vil placere sig med deres bærbare computere, når de møder ind om morgenen. 

"Vi ville gerne prøve at undgå det, man ofte ser på badehoteller, hvor tyske turister smider deres håndklæder på liggestolene om morgenen. Det skal være ens for alle, uanset hvem man er," siger Thomas Honoré, der på denne torsdag selv har sat sig i husets projekt-zone. 

Mobilitet er et hit for forretningen

Den høje grad af mobilitet er et stort hit. Ikke mindst for Oracles forretning. Blandt andet har den nye kontorindretning muliggjort, at Oracle kunne flytte fra et domicil på 7.000 m2 til de nuværende blot 3.000 m2. Desuden ansporer de skiftende arbejdspladser en større grad af samarbejde på tværs i organisationen. 

"Når medarbejderne sætter sig ved siden af folk, de ikke kender, så styrker det samarbejdet på tværs i organisationen, og det giver en langt bedre grobund for innovation," siger Thomas Honoré. 

Desuden har det været praktisk i forbindelse med, at Oracle de seneste par år har opkøbt en lang række virksomheder. Blandt andet Sun. 

"Da vi købte Sun fik vi 72 nye medarbejdere, som vi faktisk fik integreret i virksomheden i løbet af en enkelt dag, på grund af den måde vi arbejder på," siger Thomas Honoré. 

Her var det en stor fordel, at Sun medarbejderne fra dag ét arbejdede under samme vilkår som alle de gamle medarbejdere. 

"Fordi vi ikke har faste pladser, oplevede de ikke at blive sat over i et hjørne, som vi måske ellers ville have været nødt til," siger Thomas Honoré.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere