Artikel top billede

It-chefer: Cloud computing er "bare" et værktøj

I toppen af dansk erhvervsliv ser it-direktørerne ikke cloud computing som en stor ændring. Men måske undervurderer de skiftet, mener ledelsesrådgiver.

Mens cloud computing-feberen raser, ser it-chefer i dansk erhvervsliv ud til at slå koldt vand i blodet. Det viste IT i Praksis fra Dansk IT og Rambøll Management i sensommeren, og nu bekræfter en analyse fra PA Consulting Group blandt top-it-direktører i Danmark det billede.
 
"Fra et governance-perspektiv minder cloud computing meget om multisourcing. Derfor mener it-direktørerne ikke, at cloud computing burde stå så højt på den strategiske agenda, fordi de jo har styr på deres sourcing."

Sådan siger Søren Knudsen fra PA Consulting Group. Det er ham, der har talt med 10 it-direktører fra 10 selskaber helt i toppen af dansk erhvervsliv.
 
Værktøj
"It-direktørerne ser ingen grund til at hype cloud computing lige nu. Det er værktøj, som skal bruges nogle gange, mens egenudviklede løsninger skal bruges andre gange, og derfor ser de ikke nogen helt vild strategisk udfordring i cloud computing," siger Søren Knudsen.
 
Når cloud computing alligevel scorer højt på diverse lister over investerings- og anvendelses-interesse fra erhvervslivet, så er det fordi, cloud-begrebet bliver solgt ind andre steder i organisationen. Søren Knudsen siger, at it-direktørerne føler sig presset af, at branchen er så gode til at sælge ind til it-direktørens egen chef eller chefkolleger.
 
Presses ind
"Der ligger et pres, når den forretningsansvarlige mener, at der kan spares 40 procent i morgen ved at anvende cloud computing. Men det mener it-direktørerne slet ikke, at cloud-teknologien en moden til," siger Søren Knudsen.
 
Undersøgelsen er en del af et koncept, hvor PA Consulting tre til fire gange om året stiller 10 top it-direktører 10 tendens-spørgsmål. Og selvom Søren Knudsen erkender, at der ikke er tale om en kvantitativ valid metode, så mener han alligevel, at de 10 top it-chefers mening er en god indikator af udviklingen i it-ledelse lige nu.
 
Opfattelsen blandt de 10 top it-chefer af cloud som et værktøj, der stiller og roligt bliver taget i brug over tid underbygger det billede, som 2010-udgaven af IT i Praksis tegnede i august.
 
Halvdelen af virksomhederne i den årlige temperaturmåling af it-anvendelsen i dansk erhvervsliv regner ikke med at bruge nogen form for cloud computing om tre år, mens 45 procent af virksomhederne venter at være i gang i løbet af tre år.

Informationsefterslæb

PA Consultings undersøgelse blandt 10 danske top it-chefer viser, at næsten halvdelen forventer, at markedsmodningen af cloud computing vil ske inden for to til tre år. Samtidig peger Søren Knudsen fra PA Consulting på et informationsefterslæb fra leverandørerne.
 
"Der findes et utal af salgspræsentationer, men meget få konkrete bud på, hvordan en eksisterende løsning eller outsorucingaftale kan overgå til et operationaliseret cloud setup. SAP mangler for eksempel endnu at præsentere en sammenhængende cloud vision."
 
Holder begejstringen nede
Disse overvejelser er også med til at holde begejstringen lidt tilbage blandt it-direktørerne i de store danske virskomheder ifølge PA Consulting. Til gengæld er de 10 it-direktører enige om, at cloud computing på sigt kan nedbringe omkostningerne som følge af bedre skalerbarhed, højere udnyttelsesgrad og forbrugsafregning.
 
"Men vi ser altså også en enighed om, at cloud computing ikke vil ændre it-direktørenes it-organisation væsentligt. Og den holder nok i store virksomheder, der er vant til sourcing. Men der er en risiko for, at mange virksomheder der endnu ikke er så langt med sourcing-processerne kommer til at undervurdere det kompetenceskifte, som er nødvendig for at udnytte cloud computing," siger Søren Knudsen

De kompetencer som Søren Knudsen mener skal være tilstede i virksomhederne for at udnytte cloud computing er blandt andet leverandørstyring, demand management og innovationssamarbejde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere