Artikel top billede

Det er godt for dig, når firmaet skal spare penge

ComputerViews: Vi skal alle spare penge i denne tid, og det gør det til en gunstig tid for enhver CIO.

ComputerViews: Nøjsomhed er et begreb, der går igen i verdens mødelokaler i denne tid.

Den økonomiske vækst er meget sparsom, og der er endda frygt for, at der kommer en ny runde med recession og fornyet krise i både samfund og erhvervsliv - en såkaldt 'double dip' - ligesom det offentlige er i fuld gang med at skære på omkostningerne for at få budgetterne til at holde.

Som det er tilfældet i enhver krisetid, er omkostningerne kommet helt op i toppen af enhver mødedagsorden.
Derfor tænker vi i nøjsomhed. Og vi handler ud fra nøjsomhed. Hele tiden.

CIO'en kan have gode tider

Nøjsomhedens tid kan med en smule omtanke blive en god og frugtbar tid med meget vidtrækkende konsekvenser for den CIO, der formår at udnytte mulighederne.

Det skyldes, at selskabsledelsernes krisefokus på omkostninger er et gunstigt springbræt til at bringe it i spil som et strategisk aktiv, der kan sikre langt større effektivitet og konkurrencedygtighed - altså til at tydeliggøre, at it er selve motoren til effektiviseringer.

Vi ser allerede i dag en tydelig tendens til, at virksomhedens øverste it-mand ikke længere skal have fokus på tekniske problemstillinger og leverandørkontrakter.

Det skyldes en stigende erkendelse af, at it kan og vil udgøre en væsentlig forskel i forhold til konkurrenceevnen og produktiviteten i erhvervslivet, fordi it nu og fremover vil komme til at udgøre selve den platform, som nye produkter og innovation skal tænkes ud fra.

Hviler din forretning på et sæt gode, veltilpassede og velfungerende it-systemer, kan virksomheden kort og godt producere bedre og billigere end de konkurrenter, der ikke har et godt it-fundament. Al effektivisering begynder med it.

Og måske kan en ny måde at anvende it på føre dig hen til endnu større effektiviseringer.

It handler med andre ord i dag i stigende grad om, hvordan hele butikken fungerer på kryds og tværs og er dermed rykket helt op i det øverste beslutningslag i virksomhederne.

Eller er i hvert fald på vej til det.

Og det har gjort CIO'en eller it-chefen til mand på en for virksomhedens fremtidige helbred nok så vigtig post.

Her er fordelene ved nøjsomhed

At den øverste it-mand på denne måde rykker op i hierarkiet er der mange fordele ved - og det bringer os tilbage til nøjsomhedens rå tidsalder.

For det er nærliggende at tro, at CIO'ens stigende indflydelse og øgede fokus på den forretningsstrategiske side af it vil føre til bedre sammenhæng i it-arkitekturen, hvilket igen vil kunne udløse besparelser, hvilket igen vil understrege it's forretningsstrategiske betydning.

Ingen dumme investeringer

Overordnet kan man sige, at det med denne fokus på nøjsomhed bør være slut med at foretage ‘dumme' investeringer i it - altså investeringer i it-systemerne for systemernes egen skyld.

Du ved, "so ein ding ..." etc.

Udbuddet og de teknologiske muligheder er i dag så store, at en it-investering skal have et formål, der kan begrunde investeringen i bestyrelseslokalet.

Det kan for eksempel være (helt overordnet) at skabe øget omsætning, at skabe øget indtjening eller at nedbringe omkostninger.

Samtidig er det vigtigt, at nye softwareinvesteringer så vidt muligt kan kobles på og samarbejder med virksomhedens eksisterende systemer, hvis værdi dermed ikke blot bibeholdes, men ligefrem øges.

Det lyder helt logisk og indlysende, men er det ikke. Det kræver en it-kyndig i selskabets top at se både mulighederne, sammenhængen og potentialet i at rykke rundt på it-brikkerne i virksomheden - og måske udskifte en hel af dem.

Cloud og virtualisering

Også cloud computing og virtualisering står højt på listen over ting, der er værd at beskæftige sig med, hvis man har fokus på sine omkostninger og samtidig ønsker metoder til at øge funktionaliteter og brugervenlighed.

Så mens vi måske så småt er ved at komme ud på den anden side af krisen, kan vi gøre os håb om at tage nøjsomhedens gode principper med os - også når pengene igen bliver sluppet løs.

Og når vi samtidig kan se, at CIO'ens viden, indsigt og view over virksomhedens helhed bliver vigtigere og vigtigere for forretningen, begynder vi at øjne konturerne af fremtidens it-ledere, der ikke står bag hverken software eller hardware, men i stedet bruger deres viden på tværs af hele virksomheden til at arbejde tæt sammen med forretningen på at udvikle nye produkter og nye services.

Som det økonomiske blad The Economist for nylig skrev:

"Sparsommelighed er al innovations moder."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere