Artikel top billede

Vintertid tvinger netbanker til at trække stikket

Flere netbanker lukker ekstraordinært it-systemerne ned natten til søndag. Det sker for at undgå tids-kollaps under overgang til vintertid.

Det er ikke kun småbørn, køer og andre husdyr, som får problemer af weekendens overgang til vintertid, også kaldet normaltid.

Også it-systemerne hos flere af landets netbanker har svært ved forstyrrelser i døgnrytmen.  
 
Frygten for dobbelte tidsstempler og risiko for følgeproblemer og nedbrud i it-systemer får nemlig natten til søndag en række netbanker til at lukke systemerne ned i tidsrummet omkring overgangen til vintertid.
 
Tidsstemplerne er vigtige for at holde styr på, hvad systemer og kunder har foretaget sig på forskellige tidspunkter. Derfor er det en katastrofe, hvis der går kludder i tiden, fordi logikken i tide bliver forstyrret.  

Tilbagegangen til vintertid åbner nemlig i modsætning til sommertiden mulighed for dobbelte tidsangivelser, fordi tidspunkter i en hel time kan optræder dobbelt.

Og går der kludder i kronologien ryger overblikket både for personale, som læser logs og programmer, som kontrollerer begivenheder ved hjælp af tidsstemplerne.  
 
Oldnordisk løsning 
Hos Skandinavisk Data Center (SDC) fortæller administrerende direktør Erik Jakobsen, at virksomheden stopper systemerne i en time lørdag nat, indtil de har den ekstra time.
 
"Vi lukker maskinerne ned, og så sørger vi for, at de bliver lukket op igen på den rigtige tid. Det er i perioden mellem to og tre om natten, hvor systemerne skifter tid, at vi har lukket," siger Erik Jakobsen.
 
"Metoden er oldnordisk. Men den er sikker," griner Jakobsen. 
 
Han fortæller, at der findes løsninger, så SDC kunne undgå nedlukningen, men hvis virksomheden skal implementere dette, så skal alt testes igennem for at undgå en enkelt times lukning.
 
"Der vil højst sandsynligt være et stort arbejde i at undgå denne times nedlukning. Derfor har vi valgt at sige, at det gør vi ikke," siger Erik Jakobsen
 
Universaltid kan afløse slukknappen
Det arbejde på en automatisk løsning er man imidlertid ved at være færdige med hos Danske Bank, fortæller bankens it-direktør Peter Trier Schleidt.
 
Han forklarer, at man tidligere løste problemet på samme måde som SDC men, at man nu har implementeret den såkaldte UTC-tid (Coordinated Universal Time) på systemerne, som gør det muligt for systemerne at klare tidsskiftet uden problemer.
 
UTC udmærker sig ved, ikke at benytte sommer og vintertid, og er desuden udbredt på webservere og lignende internetrelateret udstyr.  

Peter Trier Schleidt fortæller, at dette i foråret gjorde det muligt at køre igennem skiftet til sommertid uden problemer for systemerne, hvorved koncernen undgik at lukke netbanken i perioden. 

Nervøse for at pille ved uret

Imidlertid er det weekendens overgang til vintertid, når uret stilles baglæns, der er den svære udfordring. Banken har nemlig endnu ikke foretaget en større test af, om alle applikationerne på it-systemerne rent faktisk benytter det fælles tidsmodul med UTC-tid.
 
"Da vi er lidt nervøse for, at der kan være et program som ikke gør det, vælger vi ikke at have åben for netbanken. Vi vil godt lige i år se, at det virker," siger Peter Trier Schleidt. 
 
Derefter er hans forventning, at netbanken kan køre igennem skiftet til vintertid uden at lukke banken ned.
 
Tidsbegrebet UTC løser ifølge it-direktøren risikoen for to ens tidsstempler både på Unix-,  Microsoft-, og mainframe-maskiner, fortæller han. Derfor er det blot et spørgsmål om at sikre, at applikationerne også udnytter muligheden.  
 
"Det eneste vi mangler at gennemteste er, at vi så rent faktisk også bruger denne tid alle steder i vores applikationer. Og det tester vi i år. Men samtidig viser vi det ikke for kunderne på grund af risikoen for, at der kunne være et eller andet galt," siger Peter Trier Schleidt.
 
Ifølge Peter Trier Schleidt er der ikke nogen voldsom hændelse i fortiden, som har fået bankerne til at håndtere skiftet mellem sommer og vintertid ved at lukke systemerne helt, men at problemstillingen skyldes, at systemleverandørerne først indenfor de senere år er kommet med en løsning, på, hvordan man undgår at få samme tidsstempel to gange.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere