Artikel top billede

Europas it-svøbe: Den offentlige sektor

It-branchen tror, at den offentlige sektor er en sikker havn. Men det er løgn.

Læs også: Virksomheder presses til nye it-indkøb i stor kaliber.

Cannes, Frankrig: Arbejder du i en europæisk it-virksomhed, er det rå virkelighed, at du stadigvæk opererer i et nedkølet marked. Og at der vil gå en rum tid, inden temperaturen igen er behagelig.

Sådan lyder meldingen fra analysehuset Gartner, der i denne uge holder sin store CIO-konference, Gartner ITXpo, i sydfranske Cannes.

Tallene bygger på en justeret virkelighed, hvor Gartner har omregnet de europæiske nøgletal, der er i euro, til dollar. Det har vent virkeligheden på hovedet, i det euro-tallene viser positiv vækst, mens de omregnede tal viser negativ vækst.

Altså er der negativ vækst, lyder det fra Gartner.

"2009 var det værste år nogensinde, og it-investeringerne er fortsat med at falde i 2010 i Europa, der dermed er den eneste region, der har haft fald i både 2009 og 2010," siger danske Peter Søndergaard, der er øverste chef for Gartners research-del.

En af grundene til, at det står værre til i Europa end andre steder er ifølge Gartner, at det europæiske marked lægger meget kraftig vægt på den offentlige sektors it-investeringer.

Faktisk er kun den finansielle sektor større i Europa, når det gælder it-indkøb.

Som det også er tilfældet i Danmark, har den offentlige sektor i Europa det ikke godt og er præget af krav om massive nedskæringer på stort set alle områder. Det trækker hele it-industrien ned.

"Og vi ser ingen tegn på, at den offentlige sektor er på vej ud krisen. Det har selvsagt stor indflydelse på it-sektoren, at en så stor sektor skærer ned," siger Peter Søndergaard.

En sikker havn

Det har ellers længe heddet sig, at netop den offentligt sektor er en slags sikker havn for it-leverandørerne, fordi kravet om også langsigtede besparelser og effektiviseringer overskygger kravet om besparelser her og nu.

Sådan er virkeligheden bare ikke helt, mener Gartner, der dog håber, at den offentlige sektor er ved at være igennem de store justeringer.

"Der er ingen tvivl om, at den offentlige sektor skal gøre noget. På den ene side kan teknologien jo sikre større effektivitet. På den anden side er det svært at finde pengene," siger Stephen Prentice, vice president i Gartner.

Han peger på, at de mange offentlige it-skandaler, som har hærget de fleste europæiske lande, der har gennemgået komplekse offentlige it-projekter, har fået mange beslutningstagere til at ryste i bukserne.

"Det hjælper heller ikke, at mange offentlige it-projekter har en noget broget succesrate, hvis vi skal sige det på den måde. Det gør, at mange ikke tør at kaste sig ud det i en tid, hvor man skal spare penge," siger han.

Overordnet forudser Gartner imidlertid, at vi vil se en mindre stigning i it-investeringerne som helhed i 2011. Det vil fulgt af en mere tydelig stigning i 2012.

Især vil vægten på de kommende investeringer blive lagt ét sted. Det kan du læse mere om her.

Læs også: Virksomheder presses til nye it-indkøb i stor kaliber.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere