Artikel top billede

De fattiges bredbånd kommer fra himlen

Hurtigt internet kan inden for to år nå ud til tre milliarder mennesker fra satellitter. Læs her hvordan et selskab vil dække hele jorden med internet.

Satellit-selskabet O3b har fået dækket den sidste del af sin finansiering på 6,8 milliarder kroner til at opsende satellitter med henblik på salg af hurtigt internet i Afrika og i andre udviklingsområder.
 
Dermed er vejen banet for, at otte satellitter fra O3b fra starten af 2013 kan sikre lynhurtigt bredbånd til tredjeverdenslande, der ikke har hverken kobber eller fiber i jorden.
 
For konceptet i O3b er at linke trafikken fra lokale teleselskaber og internetservices sammen med den verdensomspændende fiberinfrastruktur.
 
Det skriver blandt andre BBC.
 
De tre milliarder andre
Blandt andre Google og finansvirksomheden HSBC står bag pengene til O3b, hvis navn betyder "other three billion" (de tre milliarder andre).
 
Navnet hentyder til den store dele af jordens befolkning, som ikke har de op til 10 gigabit-forbindelser til rådighed, som Ob3-satellitterne skal levere.
 
Priserne for en megabit download i et land som Kenya i Østafrika lå sidste år på godt 7.000 kroner om året, mens en kenyansk årsløn i gennemsnit lige når at runde 4.000 kroner. 
  
Men de tider skal laves om nu med, hvad det tre år gamle O3b fra Kanal-øen Jersery selv kalder "fiber i himlen".

O3b ser et forretningspotentiale i over 150 lande.
 
Sådan virker det
Når systemet er helt færdigt, håber O3b at få 20 satellitter i kredsløb.
 
Planen er, at de 700 kilo tunge satellitter skal svæve 8.000 kilometer over Ækvator og deroppefra dække 45 grader på hver side af Jordens mavebælte og operere i radiospektrets høj-frekvens Ka-band.
 
Satellitterne blive udstyret med 12 styrbare antenner, der skal kunne fange O3b's otte grundstationer på jorden, som bliver fodret med fiber til kontakten med vores allesammens internet.
 
Kunderne er på plads
O3b har allerede sikret sig sine første 10 kunder, der hver har underskrevet kontrakter til en værdi mellem 2,8 milliarder og 3,4 milliarder kroner for at benytte sig af satellit-infrastrukturen, fortæller Ob3's chef Mark Rigolle til The Wall Street Journal.
 
Han forventer, at den største efterspørgsel vil komme fra mobilselskaber i udviklingslande uden fiberinfrastrukturen til krævende tjenester på smartphonen.
 
"Vi ser frem til at forbinde de uforbundne. Og nu kan vi starte med det," siger O3b's Mark Rigolle til The Wall Street Journal, efter den sidste finansiering er i hus.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere