Artikel top billede

Nytårs-fuser: Otte millioner mindre til sundheds-it

Det er slut med Digital Sundhed fra nytår, og allerede nu står det klart, at afløseren får færre penge til sine projekter.

Siden organisationen Sammenhængende Digital Sundhed i Danmark (SDSD) fik dødsstødet i august, er der blevet arbejdet på at finde ud af, hvordan det skal sikres, at it taler sammen på tværs af sundhedsvæsenet.

Brikkerne er så småt på plads, og til januar ser afløseren, National Sundheds It (NSI) under Sundhedsministeriet, lyset.

"Den primære opgave bliver at sørge for at koordinere den fælles indsats af it på tværs af de forskellige aktører på området. Formålet er at få fælles journalsystemer uafhængig af, om det er data fra sygeshuse, læger eller kommuner," forklarer Otto Larsen, der lidt endnu er direktør i Digital Sundhed og fortsætter som direktør for NSI efter nytår.

Med finansloven for 2011 er der blevet afsat 22 millioner kroner til NSI.

Det er hele otte millioner kroner mindre omj året, end der var afsat til Digital Sundhed.

Der bliver dog også nogle penge og medarbejdere fra igangværende projekter med Fælles Medicinkort og EU-samarbejdet EpSOS, som vil blive overført fra Digital Sundhed til NSI.

Otto Larsen fortæller, at han ikke har nogen mening om de færre afsatte penge.

"Det må lovgiverne bestemme. Vi prøver at løse vores opgaver inden for de økonomiske rammer, der er," siger Otto Larsen.

Rift om stillingerne

De i alt 36 medarbejdere i Digital Sundhed blev med nedlæggelsen opsagt fra årsskiftet. Det betyder, at de nye stillinger i NSI har været mulige at søge for alle.

Otto Larsen vurderer, at den nye organisation ender på 21 til 22 medarbejdere, og der har været rift om stillingerne.

"Der har været cirka 140 ansøgere til de opslåede stillinger," siger Otto Larsen og fortæller, at mange fra Digital Sundhed har søgt de nye stillinger, men at der også er nogle, der har fået andet arbejde.

"Jeg kan ikke sige noget om, hvordan den endelige kabale kommer til at se ud. Men der vil komme folk ind, som ikke har arbejdet i Digital Sundhed," siger Otto Larsen.

Mere til regionerne

Hovedforskellen mellem den gamle organisation og den nye er, at der skal ske mere decentralt.

Det betyder for eksempel, at regionerne igennem deres sundheds-it organisation, RSI, selv skal drive arbejdet med EPJ-systemer, som før foregik i Digital Sundhed.

Det betyder også, at det nye NSI får et mere rent nationalt fokus, end det var tilfældet i Digital Sundhed.

"Jeg synes, det er fint, at regionerne selv tager ansvar for deres systemer og dermed også har mulighed for at komme længere ned i nogle interne systemer, som vi ikke kunne som fælles organisation, hvor der både var nationale, regionale og kommunale interesser," forklarer Otto Larsen.

Samtidig mener Otto Larsen, at mere decentralt arbejde med projekterne kan kompensere for, at NSI får færre penge end Digital Sundhed.

Du kan læse mere om regionernes planer for koordinering af it på tværs af sygehusene her: Sådan vil ny chef sikre succesfuld it i regionerne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis