Artikel top billede

(Foto: Kim Stensdal)

Ekspert: Fyringer af CSC-ansatte er helt efter bogen

Det er helt efter bogen, at CSC tirsdag morgen fyrede strejkende medarbejdere. Alligevel kan fyringen få konsekvenser.

Læs også:

Nok er nok: CSC fyrer strejkende medarbejdere

Læs også: Arbejdsretten til CSC-strejkende: Kom i arbejde igen!

Tirsdag morgen valgte CSC at fyre tre medarbejdere, der - efter at arbejdsretten har erklæret deres strejke overenskomststridig - ikke var mødt på arbejde mandag aften.

CSC er i god ret til at fyre de pågældende medarbejdere. Samtidig er det heller ikke unormalt, at en dansk virksomhed vælger fyringer i denne situation.

"Hvis der køres overenskomstridige strejker over en længere periode, er det normalt, at medarbejderne på et tidspunkt bliver fyret. Det er der masser af eksempler på historisk set," forklarer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

Optrapning af konflikten

Selvom fyringerne er efter bogen, er det dog stadig en optrapning af konflikten, vurderer han. 

"Det er et skridt, som ikke ligefrem forbedrer relationerne mellem Prosa og CSC. Men der jo i forvejen et anspændt klima, så det er ikke noget, der i stor grad vil ændre situationen. Men det er klart, at Prosa vil se det som en optrapning," forklarer Flemming Ibsen.

Medarbejderne i kundegruppen, der er en afdeling i CSC, nedlagde sidste onsdag arbejdet med den begrundelse, at de fandt det pyskiske arbejdsmiljø utåleligt i forbindelse med oplæring af vikarer.

Men det er ikke begrundelse nok til at nedlægge arbejdet.

Der er regler, der giver medarbejderen mulighed for at forlade arbejdet i fredstid, hvis der for eksempel er fare for liv eller velfærd. Det kunne for eksempel være at arbejde med sundhedsfarlige stoffer, eller at medarbejderen oplever æreskrænkelser.

"Det kan bruges, hvis arbejdsmiljøet er helt uudholdeligt. Men jeg tror ikke, vi kommer i nærheden af de regler i den her sammenhæng," forklarer Flemming Ibsen.

"Arbejdsmiljøet kan godt være psykisk hårdt, men det er ikke grund nok til at forlade arbejdet. Det skal være meget ekstremt, hvis det skal dækkes af de her regler."

Andre muligheder

I stedet for at nedlægge arbejdet kan medarbejderne dog i et vist omfang godt vise deres utilfredshed, inden det er tilladt at strejke.

"Der er ikke så mange muligheder, men de kan lave slowdown-aktioner, arbejde efter reglerne og nægte overarbejde. Og så kan du kan selvfølgelig mundtligt give til kende over for ledelsen, at du er utilfreds med forholdene," siger Flemming Ibsen.

Slowdown aktioner dækker blandt andet over en nedsættelse af arbejdstempoet.

Læs også: Nok er nok: CSC fyrer strejkende medarbejdere

Læs også: Arbejdsretten til CSC-strejkende: Kom i arbejde igen!




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere