Artikel top billede

(Foto: Anatoly Vartanov (c) 2008 / Anatoly Vartanov aka UltraONE)

Apple-bruger: Nu kommer hackerne efter dig

ComputerViews: Apples maskiner er ikke spor mere sikre end Windows-baserede maskiner. Og det kan få alvorlige konsekvenser.

Læs også:
Apple indrømmer scareware-infektioner.

Malware-mareridt er blevet Mac-brugernes virkelighed.

Derfor er din mobiltelefon mere sikker end din pc.

ComputerViews: Der var engang for ganske få år siden, hvor Mac-brugerne kunne føle sig nærmest helt sikre og kun havde en hånlatter til overs, når en Microsoft-baseret computer endnu en gang blev stegt på grund af et hackerangreb.

Sådan er det ikke længere. Sidste uges malware-angreb mod Apples Mac-computere er det blot seneste bevis på, at Mac-computerne langt fra er sikre.

Ligeledes viser hacker-angrebene, at det ikke er teknologiske kvalitets-forskelle, der har gjort Mac-computerne mere sikre mod trusler fra internettet end computere baseret på Microsofts teknologier.

Næsten aldrig ramt

Mac-computerne har hidtil kun sjældent - grænsende til aldrig - været ramt af en hacker-kontrolleret virus-epidemi.

Forklaringen skal findes i Apple-produkterne engang så beskedne udbredelse.

Selv om Apple i dag er på alles læber, er det ikke mange år siden, at kun afficionados og andre smågrupper gad købe de dyre designer-lækkerier fra Apple.

Den lille udbredelse gjorde, at hackerne ikke fandt det interessat at udvikle og udsende malware rettet mod Apples maskiner.

Det var dengang.

Som vi alle ved, er tiden en anden i dag, hvor Apple er en teknologisk magtfaktor med stærkt voksende udbredelse, stigende markedsandele, et bragende gennembrud hos privatforbrugeren, stor indflydelse og en position som teknologisk trendsetter - alle sammen ting, der er interessante i hackernes øjne.

Arh, vi behøver da ikke alt det sikkerhed

Det fraværende fokus fra hackernes side mod Apple-computerne har betydet, at mange Mac-brugere har fravalgt at installere antivirus og andre ret almindelige sikkerheds-foranstalninger.

Det er sket ud fra en forestilling om, at Mac-computere er mere sikre end Microsoft-baserede computere fra fødslen.

Det passer naturligvis ikke.

En Mac-computer er som enhver Microsoft-baseret computer blot en computer med et styresystem, der afvikler programmer. Og dermed kan de alle hackes.

Hertil kommer, at Apple anvender tredjeparts-applikationer oven på styresystemet OS X. Det er noget, som øger adgangsvejene for hackerne og er en ting, som Microsoft tidligere er blevet kritiseret for ikke at have ordentligt styr på.

Aldrig har computere været så sikre

Nutidens computere - fra Apple, Microsoft og what ever - har aldrig været mere sikre, når det gælder ren rå teknologi.

Aldrig nogensinde før har der været så meget styr på den teknologiske sikkerhed, hvor vi er pakket ind bag antivirus-programmer, firewalls, scannings-programmer, lynopdateringer, sikkerhedsopdateringer og jeg-skal-ellers-komme-efter-dig.

Dette gælder både maskiner fra Apple og fra Microsoft.

Men Apple er alligevel ikke sikker nok, kan vi nu se med de seneste ugers ballade. Og det er ikke nogen overraskelse.

Alle computere kan hackes af den rigtige hacker med viljen og evnerne i orden.

Og det er, hvad der skete: Hackere indledte en stor-offensiv mod Mac-computere af nøjagtigt den type, der så mange gange tidligere har plaget brugere af Windows-computere.

Løsning: Apple har udsendt grundige instruktioner til fjernelse af de farlige programmer og har lovet, at en kommende opdatering af styresystemet vil løse problemet - altså nøjagtigt samme fremgangsmåde, som Microsoft tidligere har anvendt.

Vigtigere er det dog, at disse angreb - der er designet til og målrettet mod Apples computere - viser, at hackerne i den grad har fået øjnene op for Apples maskiner.

Og at dømme efter den fremgang, som Apple har for tiden, vil antallet af målrettede angreb mod Apple-produkterne blot stige fra nu af.

Læs også:
Apple indrømmer scareware-infektioner.

Malware-mareridt er blevet Mac-brugernes virkelighed.

Derfor er din mobiltelefon mere sikker end din pc.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere