Artikel top billede

(Foto: Morten Nevado)

Prosa stemmer nej til forlig - CSC-konflikten fortsætter

De konfliktberørte Prosa-medlemmer har netop stemt nej til Forligsmandens mæglingsforslag. Dermed er CSC parat til at tiltræde HK-overenskomsten, mens Prosa er klar til nye forhandlinger.

Læs også:
Knald eller fald: Se den omstridte CSC-aftale

Dagbog fra CSC-lockoutet: Søndag afgøres fremtiden

Forligsmand Asbjørn Jensen har nu offentliggjort resultatet af urafstemningen blandt Prosas medlemmer på CSC.

Medlemmerne har sagt nej til forligsmandens mæglingsforslag med stemmerne 329 imod og 284 for. Dermed fortsætter konflikten.

CSC havde håbet på en vedtagelse af forslaget, men medlemmer er ikke tilfredse med de meget voldsomme forringelser af deres overenskomst, som forslaget indeholdt, oplyser Prosas næstformand, Hanne Lykke Jespersen.

Det er især blevet kritiseret, at tryghedsaftalen er stærkt forringet, at konfliktmulighederne er for begrænsede, at al overenskomstmæssig lønregulering er fjernet, at arbejdstiden er øget, at retten til uddannelse er væk og at der i det hele taget er taget udgangspunkt i en helt anden overenskomst end den gældende.
 
"Konflikten er effektiv og giver CSC og kunderne store problemer, selv om det er lykkedes at nedtone de mange problemer, som konflikten allerede nu har medført. Men det kan man selvfølgelig ikke blive ved med. Systemerne sander nu hurtigt til, og der er kun et spørgsmål om tid, før det går helt galt", vurderer Hanne Lykke Jespersen.
 
Klar til HK-aftale
Lene Christensen, som er direktør i CSC, oplyser, at CSC nu agter at tiltræde it-overenskomsten mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK/PRIVAT under LO.

"Vi havde håbet på, at forslaget ville blive vedtaget. Det ville have betydet afslutningen på en konflikt, som er aldeles uhensigtsmæssig i forhold til medarbejdere, kunder og CSC generelt. Vi syntes, vi sammen med Prosas forhandlere havde fundet frem til et kompromis, som var attraktivt, men Prosas medlemmer har desværre syntes noget andet," siger hun. 

Mæglingsforslaget, som Prosa-medlemmerne stemte om, var resultatet af et møde i Forligsinstitutionen 31. maj, hvor det lykkedes at finde frem til et kompromis, som Prosa, FTF, DA, Dansk Erhverv og CSC kunne anbefale til deres medlemmer.

Her bestemte Forligsmanden, at alle berørte Prosa-medlemmer skulle stemme.

Mæglingsforslaget byggede på den forkastede overenskomstaftale fra 27. maj, som Prosa-medlemmer sagde nej til 30. maj.

Det indeholder blandt andet en stor ændring af tryghedsaftalen, som reduceres til en fratrædelsesgodtgørelse på to måneder, men med garanti for, at ingen vil blive opsagt indtil 31. marts 2012 på grund af arbejdsmangel.

Derudover vil for eksempel generel lønudvikling blive afskaffet, medarbejdere, der håndterer vitale it-systemer, kan ikke gå i strejke, og arbejdstiden ændres fra 35 timer til 37 timer.

Prosa vil forhandle igen

Om CSC's begrundelse for nu at gå videre med den omtalte HK-aftale siger direktør Lene Christensen:

"CSC Danmarks kunder har krav på en afklaring, som kan give den nødvendige tryghed omkring vores ydelser. Derudover er det vigtigt, at vi nu får skabt ro omkring overenskomstsituationen og får afsluttet denne konflikt. For mange medarbejdere i CSC Danmark er det et hårdt pres at arbejde på en konfliktramt arbejdsplads. Mange medarbejdere er organiseret i andre forbund og er derfor ikke involveret direkte i konflikten. De kan heller ikke være tjent med at konflikten fortsætter," siger hun.

Ifølge Prosas næstformand, Hanne Lykke Jespersen, er Prosa forsat klar til nye forhandlinger for at opnå et bedre resultat.

"Prosa-medlemmerne på CSC har valgt at kæmpe videre for at opnå et bedre resultat, end det Forligsmanden har sat til afstemning," siger hun.

Stemmedeltagelsen ved urafstemningen var på 90,4 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere