Artikel top billede

Sådan får du fingrene i et nyt toplevel-domæne

Se, hvordan du ansøger om et nyt toplevel-domæne. Du kan begynde med at finde pengepungen frem.

Læs også:

Nu kan du købe dit eget toplevel-domæne

Nye topdomæner kan give dig problemer

Icann-bestyrelsen besluttede tidligere på ugen på et møde i Singapore at åbne for nye toplevel-domænerne.

Dermed bliver det muligt eksempelvis at købe .carlsberg, .danish eller .tech.

Icann har nu åbnet en webside om det nye toplevel-program og en F&Q, der giver svar på de mest oplagte spørgsmål.

Det koster det

Her kan man blandt andet læse, at det som udgangspunkt kommer til at koste 185.000 dollars - omkring 958.000 danske kroner - at ansøge om et nyt toplevel-domæne.

Der er tale om et såkaldt evaluerings-gebyr, og man skal betale omkring 26.000 kroner i depositum, allerede når ansøgningen sendes af sted.

Og her stopper udgifter ikke. Når først man har fået fingrene .minvirksomhed, skal man hvert kvartal betale 32.000 kroner i et fast gebyr samt omkring en krone og tredve øre for hvert domæne under toplevel-domænet, når antallet overstiger 50.000 styks.

Sådan foregår ansøgningen

Icann kan endnu ikke oplyse, hvornår det bliver muligt at ansøge om de nye domæner, men skriver, at der vil være tale om en afgrænset periode på omkring to måneder.

"Ansøgere vil anvende et dedikeret, web-baseret ansøgnings-interface ... de vil besvare spøgsmål og uploade uddybende dokumenter," skriver Icann.

Når ansøgningsperioden er slut, vil selve behandlings-processen være delt op i flere trin, hvor ansøgningerne bliver behandlet af forskellige ekspert-paneler.

De nye, godkendte toplevel-domæner vil gå live i flere etaper for at skåne internettet.

Maksimalt 500 nye topdomæner

Der er indtil videre 21 generiske toplevel-domæner, og Icann tør ikke spå om, hvor mange nye der vil komme til under det nye program.

"Evaluerings-processen bliver konstrueret til at kunne håndtere et stort antal," lyder det fra Icann, der maksimalt vil åbne for 500 nye toplevel-domæner i denne omgang.

Ifølge F&Q'en kan enhver privat eller offentlig organisation søge om et nyt toplevel-domæne.

"Ansøgere vil skulle demonstrere de operationelle, tekniske og finansielle evner og leve op til specifikke krav," lyder det blandt andet.

Dansk skepsis

Difo, der administrerer .dk-domænet, har allerede udtrykt skepsis over for de nye toplevel-domæner, fordi man frygter, at det hurtigt kan ende i en rodet og dyr lovgivnings-suppedas.

"Blandt andet med varemærke-rettigheder synes vi, at der er nogle uafklarede punkter, og der er en masse omkring, hvilket lands lovgivning, der skal gælde for de her domæner," sagde Difo-direktør Lise Fuhr tidligere på ugen.

"Vi synes heller ikke, at de har redegjort for, at det er nødvendigt med 500 nye, og på den vis er vi lidt kede af, at de nu åbner for det," udtalte hun til Computerworld.

Læs også:

Nu kan du købe dit eget toplevel-domæne

Nye topdomæner kan give dig problemer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere