Fremtidens strøm kommer fra drager

Et nystartet Google-finansieret selskab vil skaffe billig og miljøvenlig strøm i 10 kilometers højde. Det hemmelighedsfulde firma på Hawaii vil revolutionere verdens energiforsyning.

Google har over de sidste år investeret op mod 100 millioner kroner i et hemmelighedsfuldt firma på Hawaii, Makani Power, som er startet af en tidligere professionel vindsurfer. Makani Power fortæller meget lidt om sig selv på sin hjemmeside – men det er ikke uden grund, at Google har investeret så mange penge i det lille firma. For Makani Power arbejder med et koncept, en idé, der kan revolutionere verdens energiforsyning.

De fleste af de omkring 30 medarbejdere kommer fra kitesurfing-sporten, hvor surferen trækkes hen over vandet af kraften fra en fritflyvende drage. Den samme type drager bruges også til at trække skateboardere, kajakker og selv skiløbere. Men hvad nu, hvis man sendte dragen højt op – rigtig højt op – for at udnytte den vindkraft, der ligger i jetstrømmen mellem fem og 10 kilometer fra jordoverfladen?

Det er hemmeligheden bag Makani Power og flere andre start-ups, der arbejder med samme koncept. Nede på jordoverfladen er vindenergien begrænset – selv de mest vindblæste områder kan ikke levere mere end 1 kilowatt per kvadratmeter. I 10 kilometers højde kan vindenergien nå op på 16 kilowatt per kvadratmeter. Og denne vindenergi er langt mere stabil – i modsætning til de skiftende vinde længere nede, hvor vindmøllerne ofte står stille.

Det er interessant for Google, som har et enormt energibehov til sine svulmende datacentre rundt omkring i verden. Google kæmper for en cloud-baseret model, hvor softwaren flyttes ud på nettet og kører i de store regnecentre i stedet for på den lokale computer. Det stiller enorme krav til Googles datacentre – og sender strømregningen op i skyerne. Lige netop der, hvor Google altså vil hente sin energi fremover.

Det store spørgsmål er, hvordan kan man udnytte den næsten grænseløse vindenergi i de store højder. Nu er det næppe realistisk at bygge 10 kilometer høje vindmøller. Det er her, dragerne kommer ind i billedet. Hvis man overhovedet kan bruge ordet drage om de gigantiske flyvende maskiner, som Makani Power vil sende op for at høste vindenergien i de høje luftlag.

Der er flere modeller for, hvordan energien kan overføres til jorden. Det ene er, at dragen opfører sig som en form for vindmølle, der genererer elektricitet som så overføres over et kabel til jorden. Den anden model er, at dragen trækkes rundt af vinden og overfører mekanisk energi til jorden, hvor en generator så forvandler denne energi til elektricitet.

Foruden Makani er det firmaer som KiteGen, Sky Windpower og Magenn, der forsker i det samme koncept. Ideen blev omtalt allerede under energikrisen i 1970’erne, men dengang havde man ikke teknologien til at gøre det til realitet. Nu ser situationen anderledes ud. Magenn forventer at sælge de første prototyper af sin maskine til næste år, men her er der nærmest tale om et luftskib, som ikke kan nå så højt op.

Der er flere fordele i forhold til vindmøller – herunder at man slipper for de grimme anlæg på jorden, der skæmmer landskabet. En drage i 10 kilometers højde er kun en lille prik på himlen, og det tynde kabel er næsten usynligt. De teknologiske udfordringer skal stadig løses – herunder hvad der sker med dragen, når vinden svigter.

Det er den evige akilleshæl for vindenergi – der vil altid udsving i produktionen og nogle dage er helt vindstille. Så det er ikke muligt at omstille fuldstændig til vindenergi – heller ikke for et land som Danmark, hvor 25 procent af energien kommer fra vindmøller. Først når der kommer nye og bedre batterier til at lagre energien, vil vindenergi for alvor blive et alternativ til de nuværende energikilder.

Og til den tid vil vindmøllerne måske helt forsvinde fra landskabet og blive afløst af drager i skyerne – ihvertfald hvis det står til Google og en flok surfere på Hawaii.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere