Blæst om dansk it-eventyr i Thailand

Trusler, dårlige arbejdsforhold og beskyldninger om stjålne produkter. Den danske it-virksomhed Bakuri er ramt af en mindre tsunami af ulykker og mystik.

En dansk it-virksomhed, Bakuri, der forsøger at skabe et it-eventyr i Thailand, oplever en mindre storm af kontroverser lige nu.

Samtidig med at Bakuris ejer, Toke Terkelsen, beskylder sin tidligere direktør for at have stjålet et produkt og mail-lister, kritiserer eks-direktøren og en anden tidligere ansat ejeren for at tilbyde dårlige arbejdsforhold. Samtidig siger den tidligere direktør, at han har modtaget trusler.

Bakuri Software A/S er et dansk softwarefirma, der sælger løsninger inden for web-shops, CMS og søgemaskineoptimering. Firmaet, der i 2008 havde en bruttofortjeneste på lidt over tre millioner, har eksisteret i otte år, dog også med andet salg end it. Tidligere hed moderselskabet Dansk Internet Erhverv (DIE). For godt tre år siden, satte ejeren, Toke Terkelsen, en stikling i Thailand for at skabe vækst takket være de billige lønninger. Det er her, de seneste kontroverser udspiller sig.

Den thailandske del af firmaet hedder Bakuri co. Ltd og har hjemme i Thailands andenstørste by, Chiang Mai. Da den tidligere direktør, Kim Thrane, stoppede sidst maj, stjal han både forretningskoncept og mail-liste. Sådan lød Toke Terkelsens anklage ifølge Computerworld.

Kim Thranes nye firma, Marketing Manager, tilbyder dog et helt almindeligt forretningskoncept, lyder den tidligere direktørs forsvar. Konceptet drejer sig om søgemaskineoptimering, hvor kunden kun betaler, hvis siderne rent faktisk ryger i top blandt søgeresultaterne. Derudover siger Kim Thrane, at han har købt sig til en mail-database, og at det er tilfældigt, hvis Bakuris kunder har modtaget reklamemails fra Kim Thranes nye firma.

Her stopper kontroverserne ikke. Der er også beskyldninger om dårlige arbejdsforhold, og så har der været trusler.

Arbejdstilladelser
En tidligere, dansk medarbejder hos Toke Terkelsens firma i Thailand, beskylder i et debatindlæg på internetforummet dansk-thai.dk sin tidligere arbejdsgiver for at tilbyde dårlige arbejdsforhold. Internetfirmaet har både ansat danskere og lokale thaier. Den tidligere medarbejder, der blev hyret for et halvt år siden, fortæller, at Bakuris thailandske afstikker ikke havde styr på arbejdstilladelserne for de danske ansatte i landet. Det er kritisabelt, fordi politiet derfor kan dukke op når som helst og give bøder, putte folk i fængsel eller sætte dem på et fly ud af landet, siger eks-medarbejderen.

"En tidligere thai-kone til en af de ansatte vidste alt om foretagendet og truede nu med at gå til myndighederne. Med denne virtuelt dørbankende "bøde/fængsel, deportering og karantæne trussel" fortsatte vi vores arbejde så godt, som vi kunne," skriver eks-medarbejderen i indlægget.

For de danske ansatte i Thailand kan en udvisning betyde, at de mister muligheden for at leve sammen med en eventuel kæreste eller kone i det østasiatiske land.

Løn-kontrovers
Den tidligere medarbejder i Bakuri anklager desuden hans tidligere boss for at nægte at udbetale den lovede løn efter en kontrovers. Han fik dog lønnen, da han - ifølge ham selv - pressede Toke Terkelsen til at udbetale den sidste løn.

Eks-direktøren, Kim Thrane, der egentlig beskyldes af den tidligere medarbejder for at være en dårlig chef, bakker i debattråden op om den eks-ansattes kritik. Han beklager, at der ikke har været ordentlig styr på forholdene under hans ledelse.

Bakuris ejer, Toke Terkelsen, afviser, at det skulle have stået så slemt til, som den tidligere medarbejder giver udtryk for. Manglende arbejdstilladelser har skyldtes den politiske uro i landet, skriver han i en email til ComON.

"Alle som arbejder i Bakuri Software i Thailand har en arbejdstilladelse, da disse bliver ansøgt inden en medarbejder kommer til Thailand. Det er korrekt, vi før havde nogle problemer med enkelte arbejdstilladelser, ikke fordi vi ikke kunne ansøge dem, men behandlingstiden i Thailand blev væsenligt forringet under de mange uroligheder, som har været i landet," skriver Toke Terkelsen.

Han fastslår også, at danske ansatte får deres lovede løn.

"Normalt udbetaler vi en månedsløn eller giver en flybillet hjem, som er valgfrit for den enkelte medarbejder, uanset årsagen til afskedelsen," oplyser Toke Terkelsen.

Trusler mod familie
Den tidligere direktør, Kim Thrane, skriver desuden, at han har fået trusler.

”Sidst i april en mandag modtog jeg en trusselmail, dagen før var Toke kommet tilbage fra DK til Thailand. Der stod bla. At jeg kunne få 15 års fængsel, der stod mine børns fødselsdage og år og naturligvis navne mm. Der stod, at de ville kontakte min kone snarest," skriver Kim Thrane, der dengang stadig var direktør i det thailandske Bakuri.

Derefter fortalte ejeren, at han selv villle være direktør. Dagen efter blev det værre.

"...min kone skulle ned på apoteket, hvor hun blev stoppet af 2 maskerede mænd, der viste hende billeder og truede hende,” skriver Kim Thrane.

Derefter stoppede Kim Thrane som direktør i Bakuri co. LTD. I et senere indlæg på debatforummet understreger Kim Thrane, at han ikke beskylder ejeren for at stå bag truslerne.

"De kan komme fra utilfredse medarbejdere, og dem er der jo nok af," skriver Kim Thrane.

Toke Terkelsen forklarer til ComON, at han tog kontakt til det thailandske politi efter truslerne for at finde ud af, hvem der står bag. Undersøgelsen er stadig i gang.

ComON ville gerne have haft en kommentar fra Kim Thrane, men det er desværre ikke lykkedes.

"Bakuri og jeg har lagt låg på sagen, og jeg har ingen kommentar," skriver Kim Thrane i en email til ComON.

Drømmen er ikke slut for ejer
De mange kontroverser drukner ikke Bakuris thailandske eventyr.

"Vi er en virksomhed i stor vækst og arbejder på at åbne kontorer i de fire største byer i thailand indenfor tre år," skriver Toke Terkelsen til ComON.

"Det skal selvfølgelig ikke afskrække andre, som vil prøve deres dømmejob i Bakuri Software i et så dejligt land som Thailand," er hans budskab om kritikken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere