Hver anden i it-branchen sover dårligt

Hver anden it-medarbejder bliver mindst én gang om ugen forstyrret i nattesøvnen af arbejdsmæssige spekulationer. Det viser en ny undersøgelse, som IT-Avisen ComON har foretaget.

Ansatte og ledere i it-branchen har svært ved at sove om natten. De vender og drejer sig i sengen, mens de bekymrer sig om problemer og udfordringer på jobbet.

Det viser en frisk undersøgelse, som IT-Avisen ComON har lavet blandt knap 1200 medarbejdere i it-branchen.

Cirka hver anden bliver "mindst én gang om ugen" forstyrret i deres nattesøvn af arbejdsmæssige spekulationer. Ud af disse får mere end hver femte forstyrret sin nattesøvn "flere gange om ugen".

»Lederne forventer, at it-medarbejderne skal være utrolig serviceorienterede. Men man kan ikke det ene øjeblik være serviceorienteret og så det andet øjeblik lægge det hele fra sig. Det er en modsætning, som man ikke kan leve med. Arbejdsgiverne bør tage et større ansvar. Mange steder er det desværre ikke velanset, at man siger til chefen, at man har for meget at lave,« siger faglig sekretær Eva Birk Christensen fra PROSA, der er fagforbundet for it-professionelle.

Erik Lykke, der er formand for SamData, er chokeret over tallene. Han mener, at det tyder på et rigtig dårligt arbejdsklima, hvis man ligger vågen om natten.
»Jeg kan forstå, man ligger søvnløs, hvis man har kærestesorg. Men det må ikke ske på grund af arbejdet, hvis man skal have sjælen med sig og yde det bedste på jobbet. Såfremt éns arbejde forstyrrer éns nattesøvn, så er det et klart sygdomstegn,« siger Erik Lykke.

Formanden peger på, at man må tale om problemet på arbejdspladserne. Desuden bør medarbejdere, der har disse søvnproblemer, lære at slappe bedre af for eksempel med meditation.

ComONs undersøgelse viser, at arbejder man 37 til 38 timer om ugen, så får "kun" 13 procent forstyrret deres nattesøvn "flere gange om ugen". Hvis man derimod arbejder et par timer mere, så stiger antallet af folk med søvnløse nætter dramatisk. Af de it-folk der arbejder 40-45 timer om ugen, er det hver tredje, som ikke kan sove "flere nætter om ugen". Kommer man op på over 50 arbejdstimer om ugen, er det cirka 40 procent af it-folkene, som har problemer med nattesøvnen flere gange om ugen.

Arbejdsgiverne: Det er også glædeligt
Brancheforeningerne IT-Branchen og ITEK ser dog positive aspekter ved de søvnbesværede it-folk.

»Jeg vil ikke kun opfatte det negativt, at man bliver forstyrret i sin nattesøvn. Arbejdslivet udgør mere end en tredjedel af livet. Derfor vil mere end en tredjedel af ens tanker også relatere sig til det. Men det er selvfølgelig ikke optimalt, hvis it-folkene ikke er udhvilede, når de møder på arbejde. Ledelsen og medarbejderne må i fællesskab løse problemet,« siger Jacob Lyngsø, der er direktør i IT Branchen. Næsten samme melding kommer fra ITEK.

»Det er glædeligt, at medarbejdene går så meget op i arbejdet, at de tænker på det, når de har fri. Det tyder på engagement og arbejdsglæde. På den anden side, så viser jeres undersøgelse, at vi skal fortsætte med at skabe trygge rammer for medarbejderne, så de ikke ligge vågne om natten. Det er en svær balancegang, for det kan være kreativt og godt, at man tænker på sit job,« siger Tom Togsværd, der er formand for ITEK.

Faktaboks: Manglende søvn giver sygdom og dødsfald

Det er ikke uden risiko at nedprioritere eller få ødelagt sin søvn.

ComON har talt med en af Danmarks førende forskere indenfor søvn. Manglende søvn er skadeligt på linie med for meget sukker, for meget alkohol og for lidt motion.

»Manglende søvn og stress påvirker direkte vores helbred. Det giver statistisk set flere sygdomme og lavere levetid, hvis man ikke spiser sundt, motionerer og sover godt,« siger søvnforsker Poul Jennum der er leder af søvnlaboratoriet på Amtssygehuset i Glostrup.

Søvnforskeren understreger, at det er vigtigt at tænke over måden, man lever på. Det er stadig vigtigt at gå tidligt i seng og stå tidligt op.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere