Trojan brugt til spionage mod Siemens

Hackere spionerer på industrisystemer med USB-nøgler.

Hackere har programmeret en computervirus, der rammer tyske Siemens bredt anvendte industrisystemer og kan bruges til spionage.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

It-sikkerhedsspecialister har i mange år advaret om, at industrispioner bruger hackerudstyr til at stjæle sårbare oplysninger.

Siemens fortæller, at malwaren er en trojan med navnet Stuxnet. Den spredes via USB-drev og udnytter en sårbarhed i Windows, som endnu ikke har fået en patch.

"Bare ved at se indholdet af USB-sticken kan man aktivere trojaneren," siger en talsmand fra Siemens, Alexander Machowetz.

Han er klar i mælet om, hvordan man kan undgå virussen:

"Siemens anbefaler at undgå brug af USB-nøgler."

Siemens opdagede problemet den 14. juli, altså for en uge siden.

Stuxnet er blandt de først kendte vira, som angriber SCADA-systemer. Det er en forkortelse for "Supervisory Control and Data Acquisition". Disse systemer, der består af både hardware og software, bruges til at overvåge og styre automatiserede fabrikker, der producerer alt fra mad, til kemikalier og elektricitet. Systemerne kontrollerer eksempelvis energiforbrug, indeklima og adgang til rum.

Når ormen inficerer et Siemens-system, etablerer den med det samme en kommunikationskanal med en fjernserver, hvis der er internetforbindelse. Derved kan virussen stjæle hemmelig firmadata eller overtage kontrollen med SCADA-systemet. Det fortæller Randy Abrams, en forsker hos ESET, et privat it-sikkerhedsfirma, der har undersøgt Stuxnet.

Analytikere fortæller, at hackerne måske har valgt at sprede virussen via USB-nøgler, fordi mange SCADA-systemer ikke er koblet til internettet, men har USB-porte.

Indtil videre har Siemens kun identificeret en kunde - et unavngivet tysk firma - som er blevet ramt af virussen.

Analytikere mener, at virusser, som rammer SCADA-systemer, er værdifulde for militær og terrorister, fordi de kan benyttes til at ramme sårbar infrastruktur i et land, eksempelvis et kraftværk.

En talsmand fra Microsoft, Jerry Bryant, siger, at han ikke er klar over, hvornår firmaet lukket hullet, som Stuxnet udnytter.

Det vides ikke, hvem der har udviklet Stuxnet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere