Endnu en dansker frifundet for trådløs piratkopiering

På kun en måned har Landsretten to gange slået fast, at indehavere af trådløse internetforbindelser ikke kan dømmes for ulovlige downloads foretaget på deres IP-adresse.

IFIPI Danmark har tabt endnu en sag om piratkopiering på internettet.

Denne gang var det Vestre Landsret, der omstødte en kendelse fra Byretten i Randers. Byretten havde fundet en midaldrende randrusianer skyldig i piratkopiering i en civil retssag anlagt af IFPI Danmark på vegne af en lang række rettighedshavere.

Oprindeligt havde Byretten dømt manden skyldig i anklagen og pålagt ham at betale en erstatning på 60.000 kroner og desuden beordret ham til at slette de filer, som IFPI kunne se var downloadet og uploadet fra hans IP-adresse.

Men Venstre Landsret slog i dag fast, at IFPI ikke havde ført bevis for, at indehaveren af den pågældende IP-adresse nu også er identisk med den person, der havde down- og up-loadet det ulovlige materiale. Ordren om at slette filer blev dermed også omstødt.

Manden havde forsvaret sig med, at han benytter en trådløs, ikke-krypteret internetforbindelse, som andre kunne have benyttet.

Advokat for den frifundne randrusianer var ophavsretseksperten Per Overbeck. Det var også ham, der som advokat for de sagsøgte ankede en byretsdom mod to kvinder til Østre Landsret i en næsten identisk sag om piratkopiering. Østre Landsret frifandt de to kvinder i en skelsættende dom den 5. september.

Per Overbeck fortæller, at der dog er principielle forskelle på de to domme i Øst og Vest:

»De to kvinder, der blev frifundet ved Østre Landsret, var del af en husstand med flere computere, som flere personer i husstanden havde adgang til. Manden i Randers bor alene i sin lejlighed og har kun én computer, men hans lejlighed ligger i en etageejendom, hvor mange andre i princippet kan have koblet sig på hans internetforbindelse,« siger han.

Randrusianeren havde lige som de to kvinder, der blev frifundet ved Østre Landsret, en ikke-sikret trådløs internetforbindelse.

Hvorvidt sagen ville være faldet meget anderledes ud, hvis han havde sikret forbindelsen med de basale krypterings-metoder, som de fleste routere tilbyder, er et åbent spørgsmål:

»Jeg kan ikke svare på, hvad udfaldet så ville have været,« siger Per Overbeck.

Ved redaktionens slutning var det endnu ikke lykkedes ComON at få en kommentar til dommen fra IFPIs advokat Torben Steffensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere