Undgå at sende ulovlige e-mails

Mennesker bliver vrede, når deres navne og e-mail-adresser i forskellige sammenhænge blottes for omverdenen. Her er de simple regler, der gør det nemt at udsende e-mails uden at komme i unåde hos modtagerne bagefter.

En smutter. Sjusk. Menneskelig fejl. Vi gør det aldrig igen.

Sådan lyder undskyldningen hver eneste gang, et firma eller en organisation har formastet sig til at udsende nyheder til en stribe mennesker på en gang - og har givet frit udsyn til navne og e-mail-adresser på samtlige modtagere.

Ofte resulterer det i talrige vrede svar fra modtagerne, der føler sig krænket.

Dels fordi de måske ikke vil sættes i forbindelse med den virksomhed, der udsender nyhedsbrevet - det kunne jo være konkurrenten, man havde lyst til at overvåge ved at være tilmeldt hans mailingliste.

Dels fordi spredning af talrige aktive e-mail-adresser er en godbid for enhver lyssky virksomhed, der benytter sig af ulovlige reklame-e-mails, spam, til at gøre opmærksom på sine produkter.

Antal modtagere underordnet

Modtagerne er med god grund bekymrede for, at deres private e-mail-adresse, som de havde håbet på at kunne bruge mange år frem, ender med at florere i spam-virksomhedernes store databaser.

Ifølge persondataloven skal afsenderen af et nyhedsbrev sikre, at modtagernes personlige oplysninger ikke kommer i hænderne på uvedkommende.

Det siger persondatalovens § 41, stk. 3:

Den dataansvarlige skal træffe de fornødne tekniske og organisatoriske sikkerhedsforanstaltninger mod, at oplysninger hændeligt eller ulovligt tilintetgøres, fortabes eller forringes, samt mod, at de kommer til uvedkommendes kendskab, misbruges eller i øvrigt behandles i strid med loven. Tilsvarende gælder for databehandlere.

Alligevel er det hver eneste gang en subjektiv vurdering, der afgør, om loven er overtrådt, når det gælder udsendelse af e-mails.

- Nogle gange kan det være tilsigtet, at andre kan se, hvem der i øvrigt har modtaget en e-mail. Det bruger man jo også på almindelige breve, når man skriver, hvem der har modtaget en kopi af brevet, siger Ib Larsen, der er chef for IT-søjlen i Datatilsynet.

Det er derfor ikke antallet af modtagere, der afgør, om man skal skjule modtagernes identitet:

- Hvis det er uvedkommende at vide, hvem der har modtaget e-mailen, så er det i virkeligheden ligegyldigt, om der er få eller mange modtagere, fortsætter Ib Larsen.

Computerworld Online skrev i sidste uge om arrangørerne af weekendens Jean Michel Jarre-koncert i Nordjylland, der udsendte en e-mail med praktisk information til omkring 5.000 tilskuere uden at sløre deres identitet og e-mail-adresser.

Tidligere mandag kom det frem, at Folketingets Ombudsmand havde begået den samme fejl. Denne gang ramte det over 100 modtagere af ombudsmandens nyhedsbrev.

I begge tilfælde beklagede afsenderne hele miseren - og undskyldte med, at der var sket en menneskelig fejl.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere