Artikel top billede

Mobilen ændrer hjernens aktivitet

Ny forskning dokumenterer, at mobiltelefonen påvirker hjernen.

Den gamle debat om sundhedsfare fra mobiltelefoner bliver genoplivet med en ny amerikansk undersøgelse, som påviser at hjernens aktivitet bliver påvirket når man taler i mobiltelefon. Ifølge forskerne fra National Institute of Health kan man måle ændringer i hjerneaktiviteten allerede efter 50 minutters mobiltelefon-snak. Det er ændringer, som kun optræder i de områder af hjernen der er tættest på mobilantennen.

”Denne undersøgelse er betydningsfuld fordi den viser at den menneskelige hjerne er følsom overfor den elektromagnetiske stråling der udsendes fra mobiltelefoner. Den viser også at det er vigtigt at undersøge om der er konsekvenser af at blive udsat for denne stråling over længere perioder på fem, ti eller femten år,” siger projektlederen dr. Nora D. Volkow til New York Times.

Forskerne har testet 47 personer ved at placere en mobiltelefon ved hvert øre. I den ene test var begge telefoner slukket, og i den anden test var den ene telefon tændt. Efter 50 minutter viste hjernescanninger et øget forbrug af glukose, eller sukker, i den side af hjernen hvor den tændte telefon befandt sig. Helt konkret var hjerneaktiviteten øget med 7 pct.

Men samtidig tilføjer forskerne at det er umuligt at sige, om disse ændringer i hjerneaktiviteten er skadelige. Det kræver nye undersøgelser.

Tidligere forskning har antydet en svag forbindelse mellem mobiltelefon-stråling og meget sjældne hjerne-tumorer, men de fleste undersøgelser kan ikke påvise en klar sundhedsfare fra mobiltelefoner. Der er også tegn på, at strålingen kan være forbundet med søvnproblemer, men også her mangler der klare beviser.

Den generelle holdning fra lægevidenskaben er da også, at det er sikkert at bruge mobiltelefoner, selvom nogle eksperter anbefaler at bruge headsets.

”Desværre viser denne undersøgelse ikke om strålingen er skadelig eller om den ligefrem kunne være gavnlig. Den fortæller kun at den menneskelige hjerne bliver påvirket, selvom der er tale om svage signaler,” siger dr. Volkow.

Hun mener ligefrem at mobiltelefon-strålingen måske kunne bruges til at stimulere hjernen i forskellige terapeutiske sammenhænge.

Mobilindustriens brancheforbund i USA, CTIA, har allerede reageret ved at henvise til ældre undersøgelser, hvor forskerne ikke har fundet en forbindelse mellem mobiltelefoner og kræft.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere