Artikel top billede

Martin Thorborg, Jubii- og Spamfighter-stifter, ser kun en fremtid for de mest skarptslebne danske programmører. (Foto: /)

Middelmådige danske programmører er færdige

Hvis du ikke er en knalddygtig dansk programmør, kan du glemme det. For det er masser af filipinske kodekarle, og de skal have en fjerdedel i løn. Jeg bruger dem selv, siger Martin Thorborg.

"Hvis jeg sad som middelmådig programmør til en alt for høj løn - i forhold til hvad andre tjener i lignende stillinger rundt omkring i landet - så ville jeg nok svede. I Manila er de ligeså dygtige og kreative. Jeg bruger dem selv, og det er en rigtig god forretning," siger Martin Thorborg, Jubii- og Spamfighter-stifter.

En superdygtig, specialiseret dansk programmør vil der altid være brug for, men en middelmådig en af slagsen får det svært.

"I dag er outsourcing let. Der bliver uddannet virkelig mange dygtige programmører ude i verden, som er taknemmelige for at arbejde og ikke skal have seks ugers ferie, et års barsel og omsorgsdage. Selvfølgelig skal folk have fri og ferie, men det minder slet ikke om det, vi har i den vestlige verden."

Derfor taber vi arbejdspladser til Vietnam, Kina, Indien, Filippinerne og Østeuropa.

"It-arbejdsmarkedet er globalt, og sådan er det," siger Martin Thorborg, som mener, at CSC-konflikten er et forvarsel om, hvad vi vil se mere af fremover.

Fremtidens slagteriarbejdere

Ugebrevet Mandag Morgen har forudsagt, at it-udviklere er fremtidens slagteriarbejdere.

Lønningerne i den danske it-branche er så høje, at vi slet ikke kan konkurrere med Asien og Østeuropa. Hvorfor betale en dansk programmør fire-fem gange så meget i løn som en filippinsk eller indisk?

Det er på tide tage en dyb indånding nu, mener Martin Thorborg.

"Danskerne kan ikke noget, som resten af verden ikke også kan. Vi kan selvfølgelig stadig få ideer, men vi har ikke udviklet os særlig meget. Vi var selvfølgelig også dygtige fra starten, så der var måske ikke så meget at udvikle, men resten af verden har nået os," siger han fra sit domicil i Florida.

Hvis vi var fortsat med at arbejde hårdt og innovativt, så havde vi ikke haft så store problemer, mener han.

Afrikanske lammetæsk

"Det er sandt, at vi skal leve af vore ideer. Det har det sådan set altid været. Vi har bare glemt det der med at arbejde hårdt, hvis jeg skal være lidt flabet. Vi tror, vi er så dygtige og kloge i Danmark, at vi ikke behøve arbejde særlig hårdt eller særlig meget. Men de mennesker, vi konkurrerer med, er lige så dygtige som os, de arbejder langt mere og er tilfredse med en mindre løn."

Det hedder globalisering, siger Thorborg, og det er en virkelighed, der er her lige nu.

"Det er datid, at resten af verden løber efter os. De unge i Korea er også vokset op med computere og internet. Det næste bliver Afrika. Vi risikerer at blive lammetæsket af Afrika på mobiludvikling," siger Martin Thorborg.

Materiel nedtur

En voldsom materiel nedtur lurer lige om hjørnet, forudser Martin Thorborg.

"Det er synd, at vi skal helt ned og vende, men det tror jeg faktisk, vi skal, før alle har forstået alvoren i det her. Jeg ser 10-15 hårde år med større fattigdom og mere arbejdsløshed."

Han mener, der er tre ting, danskerne skal gøre, hvis vi skal klare os i globaliseringen: Vi skal blive ved med at uddanne os. Vi skal acceptere, at vores løn skal være lidt lavere.

"Og så skal vi acceptere, at vi skal til at løbe en lille smule stærkere."

Læs også:
Nu skal du oppe dig, ellers taber du til udlandet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere