Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Bølgerne gik i højt i 2011, da CSC var i arbejdskonflikt med firmaets ansatte i fire måneder. Arkivfoto. (Foto: Morten Nevado)

CSC på katastrofekurs i forhold til kunder og økonomi

CSC-ledelsen i Danmark står i problemer til op over begge ører. Hul i kassen, regnskabsmanipulation, vrede medarbejdere og sure kunder udgør en farlig cocktail.

Dårligdomme vælter ned over en af Danmarks største it-virksomheder, CSC. Først og fremmest måtte den danske del af it-giganten sluge et underskud på 355 millioner kroner. Alle de danske datterselskaber har dermed haft underskud i de sidste fem år.

Her stoppen hovedpinen imidlertid ikke. For CSC Danmark har nu en soliditetsgrad på blot 2,8 procent og en samlet gæld på mere end 2,9 milliarder kroner, hvoraf mere end halvdelen er kortfristet gæld.

Hårdt gearet

Dermed er selskabet særdeles hårdt gearet og har kun en lille egenkapital at stå imod med, hvilket kan være risikabelt, hvis selskabet næste år igen oplever et betydeligt negativt resultat. Det vurderer professor i økonomi ved Copenhagen Business School, Caspar Rose.

"Den lave soliditet betyder, at risikoen, for at selskabets kreditorer taber penge, stiger, mens de ansatte i højere grad kan frygte, at selskabet ikke overlever," siger Caspar Rose.

Mistanke om børsmanipulation

Samtidig med at økonomien ligger i ruiner er CSC Danmark centrum for en efterforskning hos det amerikanske børstilsyn SEC, hvor selskabet mistænkes for børsmanipulation ved at have udført regnskabsmanipulation for omkring en halv milliard kroner. Ifølge diverse CSC-regnskaber er manipulationen foregået i Danmark af nu tidligere ansatte. 

Foreløbig har uregelmæssighederne hos CSC Danmark resulteret i en ekstraordinær nedskrivning af de i forvejen historisk dårlige regnskaber med yderligere 200 millioner kroner.

Professor Lars Bo Langsted fra Juridisk Institut på Aalborg Universitet, der er specialist i økonomisk kriminalitet, mener, at det vil være oplagt for Politiets afdeling for særlig økonomisk kriminalitet at kigge nærmere på mistanken. 

"Når SEC opdager noget, der ligner ulovligheder i Danmark, ville jeg være overrasket, hvis ikke den amerikanske myndighed kontakter Bagmandspolitiet eller andre danske myndigheder," siger han.

Strejke kostede dyrt 
Dertil kommer, at CSC Danmark har været igennem en på måde måder både hård og dyr strejke. Selvom selskabet tilsyneladende kom sejrrigt ud af strejken og fik medhold i forhold til en juridisk overenskomststrid, hvor selskabet fik smidt Prosa på porten og udskiftet med HK, så har uenighederne mellem videnbranchens vigtigste ressource, medarbejdere, og ledelsen, været dyr.

Folk er blevet fyret, vreden eksploderede og sårene er næppe helet helt. Også på den kolde bundlinje har strejken, i hvert fald mens den stod på, kostede dyrt. Det oplyser den amerikanske CSC-ledelse.

Utilfredse kunder

Hvorvidt det også er gået ud over forhold til de danske kunder mere generelt, vil tiden vise.

Men CSC Danmarks katastrofe-kurs kommer nærmest uhyggeligt til udtryk i forhold til en af landets absolut største offentlige kunder, Skat. En topchef hos myndigheder beskylder således helt uhørt det danske selskab for bevidst at have tilsløret sandheden omkring et kuldsejlet it-projekt.

"Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg kun kan opfatte det hidtidige forløb som et bevidst forsøg på at kaste slør over den reelle situation i projektet," skriver koncerndirektør Jesper Skovhus Poulsen fra Skat.

Aktionærer i gruppesøgsmål mod CSC

I disse dage følger CSC's amerikanske ledelse de danske forhold nøje. Herunder, men ikke udelukkende, mistanken om regnskabsmanipulation, der direkte har ført til sagsanlæg imod det amerikanske moderselskab og dets ledere personligt. 

CSC's danske direktør, Carsten Lind, har via selskabets travle PR-bureau i Danmark, Kraft & Partners, udtalt:

"Det samlede resultat (af det seneste regnskab, red.) er udtryk for, at vi som selskab står over for store udfordringer, som kræver ledelsens fulde opmærksomhed."

Hvordan den danske ledelse får skyllet hele den farlige cocktail ned - med den globale ledelse stående lige bagved i baren - uden det hele kommer op igen, vil tiden vise.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere