Artikel top billede

Rekordretssag: Sagsøger staten for en halv milliard

Hollandsk selskab hævder, at udbud var ulovligt og sagsøger Danmark for mindst en halv milliard kroner. Der skal føres 60 vidner, og bunken af sagsakter er syv meter høj.

Læs også: Gigantisk it-udbud gik galt - slået tilbage til start

Fem års forberedelse, 60 vidner, syv meter sagsakter, 10 retsdage og et erstatningskrav på minimum en halv milliard kroner. Det er den korte version af erstatningssagen om SINE-nettet.

Efter mere end fem års tilløb indledes retssagen nu mod staten for overtrædelse af EU's udbudsbetingelser ved udbuddet af det samlede radiokommunikationssystem til beredskaberne. I dag kaldet SINE for SIkkerhedsNEt.

Det er det hollandske firma Nethleas B.V., der mener, at staten har overtrådt EU's ligebehandlingsprincip i forbindelse med udbuddet af systemet i 2006.

Ulovligt skruet sammen

Nethleas mener, at udbuddet var skruet sådan sammen, at det i realiteten forhindrede firmaet i at byde på kontrakten på lige og ikke-diskriminerende vilkår.

Sagen, der føres af advokat Camilla Bonde, advokatfirmaet Plesner, blev oprindelig indklaget for Klagenævnet for udbud, der i kendelse af 8. december 2006 afviste sagen.

Herefter valgte sagsøgeren at indbringe sagen for Københavns Byret i begyndelsen af 2007.

Det er på mange områder en bemærkelsesværdig sag. Camilla Bonde agter at føre cirka 60 vidner. Derfor har byretten afsat hele 10 retsdage til sagen. Første retsdag er i dag den 25. oktober.

Syv meter i højden

Byretten oplyser desuden, at de skriftlige sagsakter er endog meget omfattende. En bunke på ikke mindre end syv meter i højden, hvis alle dokumenter blev stablet ovenpå hinanden.

Blandt vidnerne er Harry Mutter, der er direktør for sagsøgeren Nethelas B.V.

Desuden har Camilla Bonde indkaldt prominente vidner som Jørgen Abild Andersen, direktør for IT- og Telestyrelsen, Henrik Pinholt fra Økonomistyrelsen, der på statens vegne stod for udbuddet, Erik Justesen, tidligere vicerigspolitichef og formand for det såkaldte radioudvalg, et af de mange udvalg, der undersøgte muligheden for at indføre et fælles radiokommunikationssystem for beredskaberne.

Derudover Bo Wassberg, tidligere direktør for Motorola i Danmark, i dag direktør for Dansk Beredskabskommunikation A/S, det firma, der vandt kontrakten på radiokommunikationssystemet i sommeren 2007.

Repræsentanter og relationer

Blandt de private firmaer, der skal i vidneskranken, er repræsentanter for Rovsing Management, dels om selskabets rolle som rådgiver for Økonomistyrelsen, dels om dets relationer til Motorola.

Hertil kommer endnu en håndfuld leverandører og rådgivere i radiokommunikationsbranchen og yderligere embedsmænd fra IT- og Telestyrelsen. Samt repræsentanter for kommunale beredskaber og regionerne. Endelig en række embedsmænd fra Rigspolitiet, Finansministeriet, Forsvarsministeriet, Justitsministeriet samt Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Sagsøgeren har anmeldt et erstatningskrav overfor staten på minimum 500 millioner kroner på grund af tabte indtægtsmuligheder, men forbeholder sig ret til på et senere tidspunkt at hæve beløbet.

Kammeradvokaten, der fører sagen på statens vegne, har i de forberedende retsforhandlinger nedlagt påstand om, at retten skulle afvise, at sagsøgeren skulle kunne hæve erstatningskravet, men det har byretten afvist.

Læs også: Gigantisk it-udbud gik galt - slået tilbage til start




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere