Artikel top billede

(Foto: Foto: Sean F. Boggs / iStockphoto)

Gigantisk it-udbud gik galt - slået tilbage til start

Efter fire års arbejde er statens gigant-udbud af et stort anlagt nødradiosystem slået tilbage til start.

Efter næsten fire års træden vande er statens udbud af kontrolrumsudstyr til at styre det danske nødradiosystem SINE stort set slået tilbage til start.

Det stort anlagte udbud til en samlet værdi på over 500 millioner kroner inklusive optioner er nu endt med et reelt indkøb på kun 35 millioner kroner.

Hertil kommer for 50 millioner kroner it-udstyr, SINE-organisationen ikke selv kan bruge.

Udstyret er nu overtaget af forsvaret, som har fået det ganske gratis. Det oplyser forsvarets informationsafdeling til Computerworld.

De 50 millioner er forskellen mellem de 85 millioner, som SINE ifølge det officielle forlig (tillægsaftale) med Terma-konsortiet i december 2010 har betalt for, og de ydelser til en værdi af 35 millioner kroner, som SINE-sekretariatet reelt kun har modtaget.
Det viser Computerworlds granskning af en aktindsigt i forliget mellem parterne.

Tab på 33 millioner

En redegørelse fra Justitsministeriet viser desuden, at forsinkelserne inklusive kompensation til de fem regioner for de fortsatte forsinkelser og til advokatudgifter har kostet skatteyderne i alt 33 millioner kroner.

Nu er SINE-sekretariatet, der styrer radiosystemet, som skal omfatte både politi, regionernes ambulancer og kommunale brandvæsener, i gang med at revurdere beredskabernes behov.
Håbet er, at en ny indstilling kan være klar dette efterår, cirka fire år efter det oprindelige udbud af kontrolrumssoftware blev sat igang

I mellemtiden venter parterne spændt på en kendelse fra Klagenævnet for Udbud. Firmaet Frogne, der blandt andet leverer radioudstyr til flådestyring for taxaselskaber, har via advokat Camilla Bonde fra advokatfirmaet Plesner indgivet en klage til nævnet over Økonomistyrelsen, der oprindelig stod for udbuddet.

Fik kun fire hjul

Frogne og advokaten mener, at Økonomistyrelsen/SINE har overtrådt EU's udbudsregler.

Man har oprindelig, som Camilla Bonde i pressen har prøvet at popularisere problematikken "udbudt en bus, men endt med at få leveret fire hjul."

Herved har man forhindret firmaer, der godt kunne have leveret de fire hjul, men som ikke kunne levere en hel bus, i at byde på opgaven, mener hun, og derfor bør udbuddet gå helt om.

Denne udlægning bestrides af Kammeradvokaten, som er statens advokat i sagen.

Det har ikke været muligt at få en officiel kommentar fra de udbudseksperter, Computerworld har kontaktet. De vil vente med eventuelle kommentarer eller vurderinger, til de ser klagenævnets kendelse.

Skrappe statslige sanktioner

Det fremgår specifikt af tillægsaftalen, at offentligheden ikke skal gøre sig stort håb om at få indsigt i, hvad det egentlig var, der gik galt med den oprindelige aftale mellem staten og Terma.

Tillægsaftalen indeholder nogle meget skrappe sanktionsbestemmelser, hvis en af parterne bryder den tavshedsforpligtelse, som begge parter har skrevet under på.

For en god ordens skyld skal Computerworld understrege, at de ovennævnte tal ikke fremgår af de dele tillægsaftalen, som det var muligt at få aktindsigt i.

SINE-sekretariatet har på baggrund af de spørgsmål, aktindsigten gav anledning til, efterfølgende fået grønt lys fra Terma om at offentliggøre disse detaljer.

En stor del af aftalen er af hensyn til statens sikkerhed holdt udenfor offentlighedens kendskab.

Alene oversigten over undtagelserne i aktindsigten fylder seks sider.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere