Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nyt fiberselskab på vej til landets største byer

Et dansk selskab med milliarder i ryggen har udset sig nogle af landets største byer som næste mål for en fiberudrulning.

Læs også:

Nye tal: Hver fiberforbindelse koster 46.000 kroner.

Bornholm får kæmpe fibernet til 200 millioner kroner

Lille dansk ø kan blive ny slagmark for TDC.

Den største aktør på det danske fibermarked er i dag SE, det tidligere Syd Energi, med 45.000 kunder på selskabets fibernet. 

SE med base i det sydjyske har rullet fiber forbi mere end halvdelen af de 256.000 husstande i selskabets dækningsområde, og i år 2016 skal næsten alle hjem være koblet på nettet.
 
Men SE kan meget vel være at finde uden for det sydjyske om nogle år.
 
"Nu vil vi gerne demonstrere på hjemmebane, at vi kan slå YouSee og Stofa i vores egne store byer, og når vi har lært det, så vil man nok opdage, at vi kommer til nogle af de større byer i Danmark," fortæller administrerende direktør Niels Duedahl fra SE.
 
I øjeblikket er energiselskabet ved at lægge fiberkabler ned i Esbjerg, Haderslev, Aabenraa og Sønderborg.
 
"Jeg vil ikke afvise, at vi er at finde i Aarhus, Odense eller andre større byer på sigt, for vi tror på, at væksten skal komme fra storbyerne," siger Niels Duedahl.
 
Direktøren fortæller, at SE er på udkig efter "taktiske lommer", hvor der ikke er lagt fiber ned. Her er øjnene primært rettet imod de store provinsbyer, men hovedstadsregionen, hvor Dong har solgt sit fibernet til TDC, er også en mulighed.
 
"Jeg vil ikke afvise, at vi vil finde noget fremmedkapital til investeringer uden for vores eget område. Det kan være, at vi finder en investor, der vil gå med os, for vi kan demonstrere, at der er et pænt cash flow på det, som vi laver," siger Niels Duedahl.
 
Konflikt med samarbejdspartnere?
SE leverer sine fiberprodukter via selskabet Waoo, som den sydjyske virksomhed ejer sammen med 13 andre energiselskaber.
 
Selskaberne har hidtil solgt Waoo-produkterne i deres egne forsyningsområder, men rykker SE til byer som Odense og Aarhus, kommer selskabet i konflikt med andre energiselskaber, der er medejere af Waoo.
 
"Jeg kan ikke se noget problem i det. Familien skal bare være glad for, at jo mere, der bliver gravet, jo flere tilslutninger får vi, og jo mere synergi flyder der videre til de andre partnere. Der skal volumen til at skabe konkurrencedygtige priser på tv," siger Niels Duedahl.
 
Allerede nu er SE at finde uden for eget forsyningsområde. Selskabet har lagt fiberkabler ned i nærheden af Vejle, hvor Vejle Oplands Strømforsyning (VOS) dækker.

Her har SE rullet fiber forbi mere end 4.000 husstande, hvoraf 40 procent har koblet sig på nettet. Selvom det er uden for SE's område, er der gratis tilslutning.

Desuden har SE netop indgået en aftale med partnere på Bornholm om at udrulle fiber på øen og sælge Waoo-produkter til øens beboere.

SE har indtil nu brugt over 2,5 milliarder kroner på at udrulle fiber i Syddanmark. Når projektet med at koble syddanske hjem på er afsluttet i 2016, vil prisen lyde på 4,5 milliarder kroner.

Læs også:

Nye tal: Hver fiberforbindelse koster 46.000 kroner.

Bornholm får kæmpe fibernet til 200 millioner kroner

Lille dansk ø kan blive ny slagmark for TDC.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere