Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck. (Foto: Mikael Rieck freelance)

Sådan har hospital halveret ansattes Facebook-brug

Hvidovre Hospitals Facebook-forbrug er på en uge blevet halveret, og ledelsen sammenligner kuren mod de sociale medier med indførelsen af alkoholforbud for 30 år siden.

Læs også:
Hospitals-ansatte brugte tusindvis af timer på netsurf

Derfor skal vi ikke måle ansattes Facebook-forbrug

Øjnene på vicedirektør Torben Mogensen fra Hvidovre Hospital var ved at trille ud af hovedet på ham, da han så Ekstra Bladets forside i begyndelsen af måneden.  
 
Læger og andre medarbejdere på Hvidovre Hospital blev hængt ud for at surfe rundt på sites som Facebook, Google og Dating.dk i arbejdstiden, hvilket tilsyneladende fik Torben Mogensen op i det røde felt.
 
Vicedirektøren fra Hvidovre Hospital fortæller til Computerworld, at trods alt for høje tal for personale-surferi, så var der intet belæg for at hænge bestemte personalegrupper som lægerne ud.
 
"Vi har ikke tal på, hvem der konkret har været inde på de sider, eller på hvilket tidspunkt af døgnet, som medarbejderne har besøgt hjemmesiderne. Det vigtigste er dog, at vi nu har talt sammen om at få nedbragt tallene," forklarer hospitals-vicedirektøren.
 
Dermed erkender han, at internetforbruget kunne være banket helt op i det røde felt af portører på natarbejde, der bare har ladet siderne stå åbne, mens de gik rundt på gangene og passerede deres arbejde. Ingen ved det.
 
Forbruget halveret på en uge
Angiveligt har medarbejderne på Hvidovre Hospital surfet rundt på nettet i 4.000 timer på en måned målt i september og oktober, hvilket svarer til 24 fuldtidsstillinger.
 
Trods Ekstra Bladets meget hårde vinkling af historien erkender Torben Mogensen, at de mange timer på især sites som Facebook og Dating.dk er for meget. Derfor har hospitalsledelsen i onsdag haft fat i medarbejderudvalget for at tale om problemerne.
 
Det var ifølge hospitalets interne notater et stormfuldt møde, fordi flere medarbejdere følte sig hængt ud i pressen. Men samtalen har åbenbart hjulpet, for allerede en uge efter at have indtaget forsiden af Ekstra Bladet kan hospitalet konstatere, at indsatsen har hjulpet.
 
"Vi er nede på det halve forbrug nu, og så går det jo i den rigtige retning," fortæller Torben Mogensen til Computerworld.
 
Presser netværket
Han siger, at ledelsen i hele forløbet har ønsket at give medarbejderne en hjælpende hånd frem for en løftet pegefinger. Derfor har Hvidovre Hospital ikke haft lukning af de omstridte sites ind i de konkrete planer til at komme det høje netforbrug til livs. 

Derfor vil hospitalet ikke lukke nogen for nogen hjemmesider

"Vi vil ikke lukke for nogen hjemmesider, men vi skal have en kultur, hvor medarbejderne bruger det fornuftigt. Det er jo helt i orden at bruge den slags i sine pauser," fortæller Torben Mogensen.
 
Han forklarer, at hospitalsledelsen ikke ved, om netsurferiet er gået udover arbejdspligterne, men det tidligere høje internetforbrug i den grad var med til at presse Hvidovre Hospitals i forvejen ustabile internetforbindelse.
 
"Facebook med automatiske opdateringer og internetradio hjælper jo ikke på vores netværk, som siden sommerferien har kørt ad pommern til, selv om netforbruget ikke er den egentlige forklaring," siger vicedirektøren, der selv er en flittig bruger af Google Scholar - også i arbejdstiden.
 
Lidt ligesom alkoholpolitik
Torben Mogensen fortæller, at blandt andet mødet med medarbejderudvalget afslørede, at langtfra alle medarbejdere surfer rundt på internettet i arbejdstiden.
 
Men alene debatten om internet-forbruget har allerede haft en positiv indflydelse og der er ifølge Torben Mogensen åbenbart opstået en ny form for selvdisciplin og interkollegial hjælpsomhed, som skal formaliseres i en egentlig politik for brugen af nettets sociale medier.
 
"Dette er nogenlunde samme problemstilling, som dengang vi indførte spiritusforbud til medarbejderne i midten af 1980'erne. Dengang følte en masse medarbejdere sig ramt, når de ikke længere kunne få en øl til frokosten," siger Torben Mogensen om den nye digitale problematik.
 
"Der er nogen måske, der ikke helt kan styre deres Facebook-forbrug, og derfor opstiller vi nogle etiske retningslinjer for brugen af de sociale medier," fortsætter han.
 
Vicedirektøren siger, at den næste etiske problemstilling, som hospitalledelsen højst sandsynligt vil kigge på, er medarbejdernes forbrug af mobiltelefonen.
 
"Er det i orden, at medarbejderne kan blive ringet op hele dagen og døgnet rundt af deres børn, daginstitutioner og ægtefæller? Hver gang vi får nogle nye teknologier, så bliver vi jo nødt til at forholde os til dem," lyder det fra Torben Mogensen.

Læs også:
Hospitals-ansatte brugte tusindvis af timer på netsurf

Derfor skal vi ikke måle ansattes Facebook-forbrug




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere