Artikel top billede

Hård kritik: Kombit stiller umulige kontrakt-krav

I et nyligt udbud prækvalificerede Kombit fem leverandører, men modtog kun ét reelt tilbud. "Kombits kontraktuelle krav er ekstreme og umulige at opfylde," lyder anklagen.

Læs også: Rap over fingrene til KMD og Fujitsu i millionudbud

På grund af krav, som er "umulige at opfylde"
fravalgte fire af fem prækvalificerede leverandører at byde på en ESDH-rammeaftale for nylig.

De fem var CSC, ScanJour, Netcompany, Traen og Fujitsu, og kravene blev stillet af kommunernes it-fællesskab Kombit.

Traen var den eneste

På vegne af Norddjurs, Syddjurs, Haderslev, Vordingborg, Tårnby og Kerteminde kommuner har Kombit indgået en rammeaftale med Traen, som var den eneste, der leverede et såkaldt konditionsmæssigt tilbud på aftalen. Rammeaftalen omfatter anskaffelse, implementering og vedligehold af nye ESDH-løsninger. 
 
Ifølge Fujitsu, som var prækvalificeret, men valgte ikke at byde på ordren, var Kombits kontraktuelle krav både "ekstreme" og "umulige at opfylde".

"Vi ville ikke byde, fordi summen af en række forhold gjorde, at vi vurderede, at det her var urimelige kontraktvilkår, som vi ikke ville være med til. Med de kvalitetsnormer, vi stiller for vores virksomhed, kunne vi ikke skrive under på den kontrakt," forklarer Christian Torp, markedschef, Fujitsu,

Det kan ikke lade sig gøre

Faktisk mener Christian Torp heller ikke, at det ville kunne lade sig gøre at levere ifølge kontrakten, fordi Kombit har bods-krav i kontrakten, som det ifølge Fujitsu er umuligt at leve op til.

Et af stridspunkterne er en SLA (Service Level Agreement), der handler om, hvordan leverandøren forpligter sig. Ifølge Christian Torp er det normal kutyme ifølge statens kontrakt K01, at leverandøren påbegynder en eventuel fejlretning inden for måske to timer, og at man så bliver ved til fejlen er rettet.

"Kombits krav var en reparationsgaranti inden for fire timer, hvilket får os til at tænke, om Kombit overhovedet kender de processer, der foregår i en softwarevirksomhed," siger Christian Torp.

Han forklarer, at en reparationsgaranti med en kort tidsfrist er et umuligt projekt af flere årsager.

For det første fordi teknikerne ikke fejlretter i kunden system.

Først findes fejlen, og så kodes en rettelse, som så skal ind i Fujitsus eget udviklingsmiljø.

Har fejlen haft konsekvenser

Derfra flyttes fejlrettelsen ind i et driftslignende miljø med en kundelignende opsætning, og endelig skal der gennemføres en kvalitetssikring og en vurdering af, om fejlrettelsen har haft øvrige konsekvenser.

Hvis det er tilfældet, venter der yderligere arbejde.

"Der var flere ting, men kravet om reparationsgaranti på fire timer skreg til himlen. En kvalitetsbevidst leverandør må nødvendigvis sige "det er umuligt at efterleve". Faktisk objektivt umuligt og det samtlige leverandører vide. Der er procedurer, som skal følges, og det tager tid, ellers ender du med at få dårlig kvalitet i det færdige projekt," slår Christian Torp fast.

Umuligt at lave fornuftig business case

Heller ikke ScanJour var spor begejstret for Kombits udbudsbetingelser.

"Selv med de mest optimistiske øjne kunne vi ikke komme i havn med en fornuftig business case på det udbud, så vi valgte ikke at give tilbud," siger Jesper Britze, 'operations and marketing executive' hos ScanJour, som var én af de fem prækvalificerede.

Jesper Britze finder, at der udbudsteknisk er noget fundamentalt galt, når udbudsbetingelserne er designet, så kun én leverandør reelt kan byde.

"Der er mange forhold, vi ser på hver gang om det kan betale sig at byde. Det undrer mig, at man (Kombit, red.) kan slippe af sted med at lave sådan et udbud," siger Jesper Britze. 

ScanJours Jesper Britze synes, at ESDH-udbuddet var en irriterende og ærgerlig oplevelse og tror ikke, det er sandsynligt, at Kombit får det, de vil have med en sådan udbudsforretning.

"Idéen med et udbud er jo ellers netop at skærpe konkurrencen, men når kun én kan levere, så er det så som så med konkurrencen," siger Jesper Britze.

Det er tankevækkende

Både Fujitsu og ScanJour mener, at det er tankevækkende, at ESDH-udbuddet ender med ét konditionsmæssigt tilbud.

De mener, at det siger lidt om kvaliteten af udbuddet, at kun én eller to af de prækvalificerede vælger at byde. Alle fem har kigget på casen og lavet et stykke arbejde for at få lov at byde.

"I Fujitsu har vi også nærstuderet udbudsmaterialet og kontrakten og vores konklusion er også; 'nej, det ønsker vi ikke'," siger Christian Torp.

Kombit er blevet rådgivet omkring sine udbudsbetingelser af Rambøll Management.

Vi har bedt såvel Kombit som Birger Kidmose, som er ansvarlig for ESDH-rådgivningen i Rambøll Management om at forklare, hvorfor Kombits udbudsbetingelser endte med at se ud, som de gjorde.

Deres forklaring kan læses i en opfølgende artikel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere