Artikel top billede

Derfor har it-iværksættere svært ved at komme i gang

Mange it-iværksættere ønsker brændende at komme i gang. Men især én ting står i vejen. Og det skal vi have gjort noget ved, mener IT-Branchen.

Interview: Det er hundesvært at få penge til at etablere en it-virksomhed.

Bank- og finanskrise har betydet, at udlånspolitikken i de finansielle virksomheder er blevet strammet alvorligt op, og det hæmmer it-iværksætternes arbejdsmuligheder.

"Det er overordentlig vanskeligt at skaffe risikovillig kapital," lyder vurderingen fra Morten Bangsgaard, direktør i brancheorganisationen IT-Branchen.

Han vurderer pengemangel som det altoverskyggende problem for danske iværksættere.

"Hvis man skal pege på én barriere for at starte it-virksomhed i Danmark, så må det være adgangen til risikovillig kapital," siger han.

Bankerne står overfor nogle hårde krav til deres kernekapital, og det har medført, at de nu er yderst restriktive med udlån, vurderer Morten Bangsgaard.

"En it-iværksætter har typisk ikke noget varelager eller lignende, som en udlåner kan tage pant i og det, i samspil med en international økonomisk forsigtighed, har gjort det meget svært at skaffe penge."

Han peger også på, at iværksætterskatten er en anden stor økonomisk stopklods.

"Iværksætterskatten forringer vilkårene for at skaffe penge yderligere. Den seneste skattereform har stillet en række forhindringer i vejen for at starte egen virksomhed."

Danske it-iværksættere klarer sig ellers markant bedre end andre iværksættere i Danmark. Burde det ikke være nemmere at låne penge, hvis man er it-iværksætter?

"Det er rigtigt, at it-iværksættere klarer sig bedre, men det, som statistikken ikke viser, er, hvor mange personer, der ellers ville have startet egen virksomhed, hvis vilkårene var bedre."

"Min bekymring er, at de manglende penge vil betyde, at kurven, som viser, hvordan det går for it-iværksættere, vil flade yderligere ud eller knække helt."

Men it-iværksættere klarer sig vel udmærket, sammenlignet med andre iværksættere?

"Det kræver en kolossal tro på det projekt, man går i gang med, og den tro har it-iværksættere. Så jo du har ret i, at it-iværksættere måske har det nemmere end andre iværksættere, men det er stadig utrolig vanskeligt at komme i gang, og det er et meget vigtigt signal at sende til politikerne," siger Morten Bangsgaard.

Læs også: Sådan ser en typisk dansk it-iværksætter ud

Hvordan gør man det nemmere og mere attraktivt at blive it-iværksætter i Danmark?

"Først og fremmest skal man sikre, at det bliver muligt at låne penge og få en tro på, at det at starte egen virksomhed gavner den store bundlinje."

"Politikerne skal desuden gøre det attraktivt med gulerods-ordninger, som gør det nemmere at komme i gang. Man kunne starte med at fjerne iværksætterskatten, så vi for alvor kan få gang i væksten igen," vurderer Morten Bangsgaard.

Hovedstadsområdet er den store drivkraft på dette område, men kan man gøre noget for at få yderområderne med?

"Det er ikke så overraskende, at en stor del af erhvervslivet befinder sig omkring de store byer, men det må i princippet ikke være mere besværligt at være iværksætter i et yderområde end i København."

Mangler vi en vindermentalitet i Danmark, der kan drive iværksættere i gang?

"Det ved jeg ikke, men vi skal glæde os over, at der bliver flere og flere, som vil starte egen virksomhed, og it-branchen er en af de stærke vækst-drivere," vurderer Morten Bangsgaard.

Læs mere:
Derfor bliver flere og flere danskere it-iværksættere.

Derfor kan it-iværksætteri afgøre Danmarks fremtid.

Sådan ser en typisk dansk it-iværksætter ud.

It-iværksættere smutter fra Danmark i frustration.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere