Artikel top billede

3 tvinges til at blokere for adgang til musiktjeneste

Snart kan samtlige danske internetselskaber blive tvunget til at spærre kunders adgang til musiktjenesten Grooveshark.

Rettighedsalliancen har nu fået fogedrettens ord for, at teleselskabet 3 skal lukke for adgangen til musiktjenesten Grooveshark på sit netværk.

Dommen, der blev afsagt i Fogedretten på Frederiksberg mandag, har øjeblikkelig virkning for 3's kunder, uanset om 3 anker sagen eller ej. Hvorvidt sagen ankes, vides ednnu ikke. 

Rettighedsalliancen forventer, at resten af landets teleselskaber vil følge trop, og på samme måde DNS-spærre for deres kunders adgang til Grooveshark uden sværdslag.

Grooveshark er blevet en voksende irritation for rettighedsorganisationen.

Sidste år viste en undersøgelse for eksempel, at mange danskere betragter Grooveshark som en 100 procent lovlig tjeneste.

Men det amerikanske firma har ikke indgået de nødvendige aftaler i Danmark, hvilket har ført til retssagen.

Det er alene piratkopiering af lokale danske kunstneres værker på Grooveshark, der har afstedkommet sagen.

Ifølge en pressemeddelelse fra fogedretten har Rettighedsalliancen fremlagt bevis for, at Grooveshark arbejder i strid med ophavsretslovens regler, og at 3 som internetudbyder er medvirkende til de krænkelser - fordi der sker en teknisk midlertidig kopiering i 3s systemer, når de skal facilitere streaming for kunderne.

Ja, der er også lovligt indhold, men...

Grooveshark har flere sager hængende over hovedet, men er ikke dømt ulovlig. Flere kunstnere bruger for eksempel tjenesten til lovligt at distribuere musik.

I overensstemmelse med de danske regler for håndhævelse af ophavsret på nettet har Grooveshark ikke selv deltaget i sagen, selvom den handlede om, hvorvidt selskabets tjenester er ulovlige eller ej.

Teleselskabet 3 har dog forsøgt at overbevise retten om, at der rent faktisk finder meget lovligt sted på Grooveshark.com, og at det vil være forkert at blokere hele siden. Det ville være "uproportionelt og udgøre censur af lovligt indhold," løs 3's argument.

Men det var retten altså ikke enig i. I sin pressemeddelelse udtaler fogedretten:

"Det faktum, at dele af indholdet på hjemmesiden eventuelt kan betegnes som lovligt, kunne ikke føre til andet resultat, idet fogedretten lagde vægt på omfanget af de krænkelser, der sker på hjemmesiden".

Retten mener, at der sker krænkelser af ophavsrettigheder i "vidt omfang" på Grooveshark, og at det derfor er passende i medfør af infosoc-direktivet, e-handelsloven og retsplejeloven at nedlægge fogedforbud.

Betalende brugere skal ikke forvente at få pengene tilbage

3 er ikke med i teleselskabernes brancheforening TI.

Man kunne derfor formode, at resten af branchen ikke vil støtte 3s videre juridiske arbejde.

Men 3 har ikke nødvendigvis opgivet at forfølge sagen endnu.

Ifølge Berlingske overvejer 3 stadig, om man vil kære sagen til Østre Landsret.

Den beslutning skal tages inden fire uger, men det ændrer ikke på, at 3 skal lukke for adgangen nu.

Mange brugere betaler for at bruge Grooveshark, men de skal ikke forvente at få penge tilbage, når tjenesten er blokeret med en DNS-spærring.

Fogedretten mener nemlig ikke, at sagen kan udvikle sig til erstatningssager fra 3's kunder, som ikke længere har adgang - også selv om de måske har betalt for at bruge Grooveshark.

Retten mener, at "3's kunder selv overtræder ophavsretslovens regler, når de streamer musik i 3's netværk, og derfor ikke kan rette noget erstatningskrav mod teleselskabet 3, hvis adgangen til www.grooveshark.com lukkes".

Læs hele pressemeddelelsen fra fogedretten på Frederiksberg.

Rettighedsalliancen repræsenterer i alt 32 parter og foreninger. Alliancen er tidligere kendt som Antipiratgruppen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere