Artikel top billede

Sådan skal webudviklere designe til gigant-skærme

Pc-skærmene bliver stadig større og bredere, og det stiller nogle helt særlige krav til webudviklerne.

Læs også:

Her er de mest populære skærmopløsninger i 2012

Brugervenligheds-eksperten Jakob Nielsen mener, at udviklingen mod stadig større computerskærme får afgørende betydning for webudviklerne.

Som Computerworld skrev for et par uger siden, så har et afgørende vendepunkt i web-brugernes skærmoplysninger netop fundet sted:

Statcounter har for første gang registreret, at opløsningen 1366 x 768 er den mest populære, mens 1024 x 768 nu er henvist til andenpladsen.

Udviklingen tydeliggør flere udfordringer, mener Jakob Nielsen i en artikel på sin hjemmeside.

"Små skærme til desktop-computere er nu så sjældne, at vi ikke er nødt til at designe til dem. Men nu er endnu mindre mobil-skærme blevet så populære, at vi stadig er nødt til at forholde os til små skærme," skriver han.

"Inden for usability er det en grund-regel, at man altid tester på det udstyr, de fleste kunder bruger. Så de fleste af dine test skal du nu forestage på "store" skærme. Du bør også foretage nogle enkelte på "medium" og "kæmpe" skærme for at sikre, at dit design forbliver brugbart for folk med forskellige skærm-størrelser."

Brug denne indstilling

Jakob Nielsen, der er anerkendt for sin viden inden for usability, står i spidsen for firmaet Nielsen Norman Group og er Ph.D i menneske-maskine interaktion, peger samtidig på, at der findes metoder til at minimere risikoen for en dårlig oplevelse for brugerne.

"Til web-design anbefaler jeg altid, at man undgår "frosne" designs (websider med fast bredde, red.) og i stedet sikrer, at dit design kan skalere på tværs af en række skærmopløsninger," lyder rådet fra Jakob Nielsen.

"Du skal dog stadig stile mod et optimalt tilfælde, hvor designet ser allerbedst ud (men stadig fungerer på større og mindre skærme)."

"Den gamle anbefaling var at lade din webside se bedst ud ved 1024 × 768. Den nye guideline er at optimere til widescreen-skærme på omkring 1440 pixels i bredden." 

Frem for alt advarer Jakob Nielsen om at man undgår at beskeden "optimeret til" ender med at blive et "virker kun på"-stempel.

Han understreger samtidig, at man i stigende grad bør eksperimentere med at lave web-designs, der rent faktisk udnytter de stadig større skærme - ikke mindst i breden.

Danske web-brugeres skærmopløsninger

Ifølge FDIM's statistik var den mest populære opløsning i Danmark i februar 1366 x 768 med 15,8 procent.

Andenpladsen gik til 1280 x 800 med 15,1 procent, tredjepladsen til 1080 x 1024 med syv procent, mens 1024 x 768 kom ind på fjerdepladsen med 7,6 procent.

Blandt Computerworlds brugere er fordelingen, at den mest poplære opløsning i øjeblikket er 1680 x 1050. Herefter kommer henholdsvis 1280 x 1024 og 1920 x 1080.

Læs også:

Her er de mest populære skærmopløsninger i 2012




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere