Artikel top billede

Ny rekord: Så hurtig bliver trådløs dataoverførsel

Ny rekord i trådløs dataoverførsel. Se her, hvor hurtigt det kan gå.

I et nyt eksperiment har forskere på Tokyo Institute of Technology overført data med tre gigabit i sekundet trådløst. Det skriver BBC.

Det er væsentlig hurtigere end de trådløse netværk, der benyttes i dag.

Forskningen, der er beskrevet i tidsskriftet Electronics Letters, bruger det licensfrie terahertz-frekvensbånd. Trods navnet er det frekvenser, der ligger mellem 300 gigahertz og 3 terahertz.  

Særlige stråler

Disse såkaldte "T-rays" bliver primært brugt som en erstatning for røntgen, fordi de trænger gennem materialer men er mindre skadelige end røntgen-stråler.

Det nødvendige udstyr har indtil nu været alt for dyrt, tungt og pladskrævende til at erstatte Wi-Fi eller Bluetooth i computere og smartphones.

Men det bliver anderledes nu, og terahertz-overførsler kan dermed blive et alternativ til konventionel trådløs teknologi.

I november kunne firmaet ROHM demonstrere en dataoverførsel med 1,5 gigabit/s med en frekvens på 300 GHz, og nu har de japanske forskere så fordoblet denne hastighed, hvor frekvensen ligger på 542 GHz.

Terahertz-netværk fungerer kun over korte afstande på omkring 10 meter, men i teorien kan hastighed skrues helt op til 100 gigabit i sekundet.

Wi-Fi er ikke død

Samtidig bliver den eksisterende WLAN-teknologi dog også hurtigere.

Den nye standard 802.11ac understøtter en teoretisk hastighed på mere end en gigabit i sekundet (afhængig af hvor mange kanaler der kombineres).

I praksis er hastigheden dog noget lavere.

Denne teknologi kommer muligvis under betegnelsen "5G Wi-Fi", men den er endnu ikke vedtaget hos standardiserings-organisationen IEEE. Her er man kendt for at arbejde langsomt.

Først i 2009 kom den endelige 802.11n-standard, selvom "draft-N" produkter allerede havde været på markedet i flere år.

Det samme kan ske med ac-standarden.

Den første generation var 802.11 med 2 Mbps. Den rækker helt tilbage til 1997. Så kom 802.11b med 11 Mbps.

I 2002 fik vi 802.11a/g med 54 Mbps. I 2007 kom så 802.11n med 600 Mbps, og nu er det 802.11ac, der krydser gigabit-grænsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere