Artikel top billede

Foto: Mikkel William Nielsen

Mobil-producenter strides om dit næste SIM-kort

Smartphone-producenterne kan slet ikke blive enige om, hvordan fremtidens SIM-kort skal se ud. Udfaldet kan få stor betydning for både teleselskaber og mobil-brugere.

Læs også:

Netbank-tyve sniger sig ind via din mobils SIM-kort

Dit mobilnummer forsvinder snart - det får du i stedet

Da Apple med iPad og iPhone 4 begyndte at anvende de såkaldte Micro-SIM-kort, gav det en del bøvl for både teleselskaber og forbrugere.

Selvom der var og er tale om en helt officiel standard, måtte en del forbrugere i gang med saks og målebånd for at klippe deres "gammeldags" SIM-kort ned i en passende størrelse.

Nu viser det sig, at det måske kun var en forsmag på, hvad vi har i vente af SIM-kort-bøvl.

Telebranchen kan ikke blive enige om et nyt Nano-SIM, der skal være den næste generation af SIM-kort.

Telefonproducenterne bombaderer derfor i disse måneder European Telecommunications Standards Institute (ETSI) med gode argumenter for, hvorfor 4FF, som kortet også kaldes, skal se ud på lige netop den måde, de ønsker.

Flere Nano-SIM-kort i spil

Det er ETSI, skal træffe den endelige beslutning, men som blandt andre The Verge skriver, er producenterne endnu ganske uenige om, hvordan sådan et Nano-Sim helt præcis skal se ud.

Derfor er den endelige beslutning blevet udskudt af flere omgange.

På den ene side står Apple med sit bud på et Nano-Sim, der er en mindre version af det nuværende Micro-SIM.

På den anden side står selskaber som Nokia, Motorola og RIM med et SIM-kort, der ser markant anderledes ud.

Samsung har en helt tredje holdning

EETimes viser konkrete billeder af de SIM-design, der er på spil - herunder også et kompromis-forslag, der er blevet fremlagt af Motorola, RIM og Nokia.

Nu har Samsung imidlertidig ifølge The Verge meddelt, at man er bekymret over hele proceduren omkring beslutningen om det nye Nano-SIM.

Konsekvensen er, at Samsung ikke officielt bakker op om et bestemt design, hvilket er problematisk, når det drejer sig om verdens største telefon-producent.

For at gøre en lang historie kort, så udspringer hele diskussionen af et behov for at gøre SIM-kortene endnu mindre og samtidig mere avancerede - ligesom patenter vanen tro spiller en stor rolle i denne tele-konflikt.

Udfordringen er, at alle parter - producenter, teleselskaber, forbrugere - har en interesse i, at man finder en fælles standard, men samtidig er der også individuelle interesser på spil.

Så galt kan det ende

Hvis konflikten om fremtidens 4FF-SIM-kort ender med at gå i hårdknude, og to - eller flere - standarder derfor bliver resultatet, vil det betyde en masse bøvl for både kunder og teleselskaber.

Eksempelvis ville teleselskaberne være nødt til at understøtte flere kort-størrelser til kundernes forskellige telefoner.

Forhåbentlig kommer det dog slet ikke dertil. 

I slutningen af maj mødes en arbejdsgruppe til et møde i Japan for at forsøge at nå frem til en beslutning.

SIM-kortet på vej til at uddø

Det er interessant, at diskussionen om den næste generation af SIM-kort finder sted netop nu, hvor der er mange, der mener, at SIM-kortet er på vej til helt at forsvinde.

I stedet for det velkendte otte-cifrede telefonnummer vil vi i stigende grad benytte rent internetbaserede tjenester som Skype, Lync og Facebook til at kommunikere.

"... og når telefonnumrene ikke længere er nødvendige, så vil teleselskabernes SIM-kort selvfølgelig heller ikke være det," har professor Knud Erik Skouby fra Aalborg Universitet forklaret.

Han vurderer, at SIM-kortet for mange tele-brugeres vedkommende vil være klippet om cirka 10 år. Til den tid vil man i stedet arbejde med virtuelle, softwarebaserede identifinations-teknologier.

Læs også:

Netbank-tyve sniger sig ind via din mobils SIM-kort

Dit mobilnummer forsvinder snart - det får du i stedet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere