Artikel top billede

iPad er et trin op ad sim-evolutionens stige

Apple har fået mange kritiske lussinger for at udruste iPad med et mikro-sim-kort, som teleudbyderne ikke forhandler. Men det giver faktisk mening, vurderer en ekspert i sim-teknologi.

Et af de teknologivalg, der har fået diskussionerne op i det røde felt i forbindelse med lanceringen af Apples nye iPad, er firmaets valg af sim-kort.

Apple benytter nemlig, som den eneste store spiller, et mikro-sim-kort i deres nye produkt.

Der er ingen danske teleudbydere, der i øjeblikket udbyder det lille sim-kort, hvilket i praksis betyder, at det er umuligt at skifte til en ny og billigere udbyder.

Kritikken lyder på, at brugerne bliver bundet til den teleudbyder, som sælger iPad, via sim-kortet, der ikke bare kan udskiftes efter endt bindingsperiode, som man ellers kender det fra tilskudsmobilerne.

To modeller

iPad kommer i to udgaver.

En der udelukkende anvender WiFi, som man kender det fra en almindelig bærbar computer, den anden version understøtter både WiFi og 3G, hvilket giver mulighed for at koble iPad på internettet via telenettet.

Et mikro-sim-kort er kun påkrævet, hvis man vil på nettet via 3G-netværket.

Det er denne sidste model, som kritikerne har langet alvorligt ud efter med argumenter om, at Apple forsøger at stavnsbinde sine brugere og udnytte sin position i markedet.

Sim er ikke bare sim

Forskellen mellem de sim-kort, som vi alle sammen anvender i vores mobiltelefoner, og mikro-sim-kortet er i første omgang den fysiske størrelse.

De små sim-kort har endnu ikke vundet fodfæste på mobilmarkedet, men anvendes i indlejrede systemer.

Mikro-sim-kortet, der kendes under betegnelsen 3FF eller third form factor er en standard under European Telecommunications Standards Institute som medlemmerne blev enige om tilbage i 2003 til brug i små enheder.

Arealet af en mikro-sim er på 180 kvadratmillimeter, mens et traditionelt mini-sim-kort har et areal på 375 kvadratmillimeter.

Et full-size-sim minder om et kreditkort med sit areal på 4.621 kvadratmillimeter. Et full-size-sim blev tidligere benyttet i mobiltelefoner, men er blevet udfaset til fordel for det mini-sim, som vi anvender i dag.

Micro-sim blev udviklet med bagudkompabilitet i tankerne, men byder, trods den mindre størrelse, på flere funktioner.

Hellere lille og vågen

Selvom mikro-sim er meget små, er de samtidig potente, og lektor Petar Popovski fra Institut for Elektroniske Systemer ved Aalborg Universitet vurderer, at Apples implementering er et naturligt skridt op af evolutionens stige.

"De nye kort-typer er udviklet efter en standard, der er bedre end de originale kort, der basalt set kun kunne bruges til at gemme kontaktoplysninger på," siger Petar Popovski.

Han begrunder det med, at der kan køres flere og mere sofistikerede applikationer på 3FF-kort.

"Det bliver eksempelvis muligt at afvikle en kreditkort-applikation på chippen, hvilket Apple kan have planer med i fremtiden," fortæller han.

"Man skal tænke på kortet som en passiv computer, der kan afvikle sine egne applikationer. Nå man tænder sin telefon bliver kortet forsynet med elektricitet og en brugerflade. Jeg tror, at den væsentligste grund til Apples kortvalg er multiapplikations-funktionen, der understøtter mange forskellige standard-applikationer," siger Petar Popovski.

Han udelukker dog ikke, at Apples valg også giver en konkurrencemæssig fordel.

"På kort sigt har Apple en konkurrencemæssig fordel, da denne sim-type i øjeblikket ikke forhandles af udbyderne, men det handler 'bare' om at indføre en ny korttype."

"På lang sigt kan det vise sig at være en fordel, for jeg tror, at de øvrige producenter vil følge trop, og det er godt for evolutionen," vurderer han.

"Apple fremstår mange steder som det første firma, der anvender teknologien, men det er ikke tilfældet. Den bruges af flere andre firmaer, men Apple kan blive det firma, der gøre den populær," siger han.

Mikro-sim er intet problem

Hos teleudbyderen BiBoB afviser man ligeledes, at kunderne bliver fastlåst til den teleudbyder, som kommer til at forhandle iPad i Danmark.

Firmaets skriver på sin blog, at "Vi har masser af kunder, der er interesserede i Apples produkter, og de skal have mulighed for at kunne bruge den nye iPad, så derfor har vi bestilt den type sim-kort som iPad'en kræver, micro-sim. BiBoB forventer at have de nye sim-kort på lager når iPad WiFi-3G bliver lanceret i Danmark."

"Vi undrer os over, at der overhovedet kan være så meget debat om bindinger og manglende konkurrence for man skal ikke være unødvendig bundet til en mobiloperatør, blot fordi man har en iPad. Micro-sim er et standardformat. Hvis konkurrencen skulle være begrænset, må det være fordi mobilselskaberne vælger ikke at bestille kortene hjem," siger Lars Asger Petersen, administrerende direktør for BiBoB til crn.dk.

Teleselskaberne 3 og Telia, som også forhandler iPhone i Danmark, melder også positivt ud i forbindelse med at anskaffe de små sim-kort. Udenlandske udbydere som AT&T, T-Mobile, O2 og NTT docomo har ligeledes annonceret, at de vil tilbyde mikro-sim til deres mobilnetværk.

Apple: Ingen kommentar
Vi ville gerne have spurgt Apple om, hvorfor de har valgt en anderledes type sim-kort, men firmaet ønsker ikke at kommentere valget.

"Vi udtaler os ikke om produkter, der ikke er lanceret i Danmark, siger Christina Vedel fra Apples danske pr-bureau.

Hun ønsker heller ikke at sætte en eventuel lanceringsdato eller kommende teleudbyder på produktet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere