Artikel top billede

Så længe har uhyre ringe CPR-sikkerhed været kendt

Det er flere år siden, at CPR-kontoret advarede mod den dårlige sikkerhed omkring CPR-nummer. Alle ser dog ud til at vende det blinde øje til.

Læs også:
S: Få styr på CPR-sikkerhed eller vi kommer efter jer

It-studerende afslører kæmpe CPR-sikkerhedshul

Sådan skal CPR sikres efter stort sikkerheds-hul

Helt tilbage i 2010 advarede CPR-kontoret sine kunder mod, at flere virksomheders selvbetjeningsløsninger kan misbruges til at fiske cpr-numre.

Men tilsyneladende er der intet sket siden den advarsel.

Det kunne to studerende fra IT-Universitetet demonstrere i sidste uge, hvor de med simple midler eksponerer en række CPR-numre på kunder i telefirmaer.

Det er netop denne problematik, som CPR-kontoret advarer mod i 2010.

Både myndigheder og branchen har tilsyneladende vendt det blinde øje til i to år.

Fra politisk hold bliver der ellers langet hårdt ud mod de virksomheder, der ikke opbevarer CPR-data sikkert.

It-ordføreren for regeringspartiet Socialdemokraterne sagde således til Computerworld, at:

"Branchen har selv en interesse i, at tingene kommer på plads. Men gør de ikke det, så griber vi naturligvis ind."

Men det har man altså ikke gjort i de to år, der er gået siden CPR-kontorets advarsel.

Kunden skal sikres

Tilbage i januar 2010 skrev CPR-kontoret til deres kunder:

CPR-kontoret har været i dialog med Datatilsynet omkring risikoen for, at CPR's kunder via digitale selvbetjeningsløsninger utilsigtet kommer til at videregive CPR-data til private.

Længere nede i brevet kan man læse:

Anvendes adgangen til CPR i forbindelse med elektronisk selvbetjening, skal kunden sikre, at uvedkommende ikke herigennem kan få adgang til CPR-oplysninger.

Men det er altså ikke blevet efterlevet.

Der er både et brev til private og offentlige kunder, der bruger digitale selvbetjeningsløsninger. De kan læses på cpr.dk

Luk for CPR

I brancheorganisationen Dansk IT er man også ved at være godt og grundig træt af CPR-problemerne.

"Når myndighederne end ikke forsøger at sikre, at virksomhederne overholder kravene til at anvende cpr-registret, må man en gang for alle sætte en stopper for, at CPR-nummeret anvendes som legitimation i kontakten med private og offentlige virksomheder," lyder det fra formand Klaus Kvorning Hansen.

"Lige nu ser vi NemID som den sikreste løsning, men hvis man fra politisk hold ikke ønsker at gøre denne obligatorisk, bør man finde bedre alternativer. På sigt bør det være en løsning, der har samme funktionalitet som et borgerkort," siger han.

Læs også:
S: Få styr på CPR-sikkerhed eller vi kommer efter jer

It-studerende afslører kæmpe CPR-sikkerhedshul

Sådan skal CPR sikres efter stort sikkerheds-hul




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere