Artikel top billede

Her er de nye internet-domæner

FL Smidth, Lego, Lundbeck og Saxo Bank er blandt de danske virksomheder, der har søgt om at få sit eget top-domæne.

Tilbage i januar kunne ComON fortælle, at man nu kan få sit eget TLD (Top-Level Domain) som f.eks. .cph eller .lego. Det koster 185.000 dollar at ansøge om et domæne - over en million kroner. Gebyret skal betales, uanset om man får tildelt navnet eller ej. Dertil kommer et årligt gebyr på 25.000 dollar.

I dag har domæne-organisationen ICANN så udsendt en liste med alle de domæne-ansøgninger, der er modtaget. Det ventes at de første af de nye domæner kan blive aktiveret i begyndelsen af 2013.

Der er modtaget 1.930 ansøgninger, og lidt mindre end halvdelen kommer fra USA. ICANN fortæller at der er modtaget 166 ansøgninger for "internationaliserede domænenavne" - altså TLD'er med ikke-latinske tegnsæt.

Blandt de danske ansøgere er FL Smidth, der har søgt om .fls og .flsmidth, One.com, som ønsker at registrere .icu og .one, LEGO, som vil sikre sig .lego, og Lundbeck, som også vil bruge sit navn .lundbeck.

Desuden er danske Global Top Level og One.com med i kampen om .now, Rockwool vil gerne bruge .rockwool og Saxo Bank har søgt om .saxo.

Allerede på forhånd havde Google meldt ud, at man har søgt om TLD'er som .youtube, .docs og det mere overraskende .lol.

Nu bliver internet-adresserne kortere

De nye TLD'er kan gøre det lettere at surfe på nettet fra mobile enheder, fordi adresserne bliver kortere, og dermed slipper man for at skulle taste en lang adresse på skærmtastaturet.

Et tænkt eksempel kunne være, at www.canon.com/products bliver til products.canon. Det japanske kamerafirma er også blandt dem, der har søgt om at få sit eget TLD.

Firmaet Top Level Domain Holdings har brugt næsten 100 millioner kroner på at søge om 92 nye domæner som .hotel, .cricket, .london og .music.

Et selskab i Dubai, Directi, siger til BBC, at man har søgt om 31 "mass market" TLD'er som .law, .bank og .baby.

Næsten halvdelen af internet-trafikken stadig går til websteder i .com-domænet. Det var en af de første TLD'er, der blev skabt tilbage i 1984 til kommercielt indhold. I de sidste 28 år er der kun kommet 14 nye TLD'er. Men ser det altså ud til, at der kommer mange hundrede nye top-domæner.

Domæner kan ende på auktion

ICANN vil tage stilling til ansøgningerne inden udgangen af året, og de første nye domæner kan blive aktive i begyndelsen af 2013.

Hvis to eller flere parter har søgt om det samme TLD, starter en vurderingsproces, hvor "fællesskabs-baserede" ansøgninger har højere vægt end ansøgninger fra enkeltstående virksomheder. Så brancheforeninger og andre kendte organisationer har altså større chance for at få et TLD end selskaber.

I de tilfælde, hvor flere virksomheder ønsker det samme TLD, får de 60 dage til at forhandle sig frem til en indbyrdes løsning. Herefter bliver TLD'en solgt på en auktion, hvor alle kan byde, og pengene går til velgørenhed.

På listen kan man se, at mange af TLD'erne har to eller flere ansøgere. Et eksempel er .art, hvor der er  hele 10 ansøgere, eller .shop, hvor Amazon skal slås om navnet med ni andre håbefulde ansøgere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere