Artikel top billede

Foto Povl D. Rasmussen (Foto: Povl D. Rasmussen)

Tusindvis af danske netbankkunder ramt af nedbrud

SDC, der drifter mere end hundrede banker i Norden, er på 22. time ramt af en fejl, der har sendt bankkunders adgang til systemerne i sort.

Læs også:
Hele Skandinavien ramt af samtidige bank-nedbrud 

En endnu ukendt fejl hos JN data eller SDC betyder, at hundredetusinder af bankkunder i hele Norden med undtagelse af Sverige er uden adgang til deres netbanker.

Samtidig er de mere end hundrede pengeinstitutter, som benytter SDC som bankcentral, ude af stand til at lave ret meget.

Der fortæller administrerende direktør hos SDC, Erik Jørgensen.

Lange svartider

Problemerne opstod kort efter søndag middag, hvor SDC's SAN (Storage Area Network) begyndte at få for lange svartider efter igangsætning af en række nye diske.

"Det betød at bankkunderne enten havde meget langsom forbindelse eller ingen adgang," siger Erik Jakobsen.

Ifølge direktøren var status i morges klokken 05.50, at SDC mente, at alting var oppe at køre igen.

"Men der er en service, der ligger og vender sig lige i øjeblikket, som vi arbejder med. Det giver det problem, at der ikke er adgang," siger han.

Reduceret funktionalitet

Da det ifølge direktøren er en central service, der er ramt, har bankerne reduceret funktionalitet på de interne systemer og kan ikke foretage sig så meget.

"De har ikke adgang til deres medarbejderportal. De kan godt lave noget, men ikke så meget igen," siger direktøren.

Han fortæller, at alt mandskab i løbet af natten og stadig arbejder på at få afhjulpet fejlen.

Derfor er det for tidligt at sige noget om, præcis hvad der gik galt og hvorfor.

"Lige i øjeblikket arbejder vi på at løse problemet og standse ulykken. Ligesom ved en trafikulykke begynder vi med at standse ulykken. Så må vi efterfølgende diskutere, om der var nogen, der skulle have drejet til højre eller venstre, " siger Erik Jakobsen.

Det er kun omkring en uge siden at SDC (Skandinavisk Data Center) sammen med en række andre banker i Norden havde problemer med driften. Men ifølge Erik Jacomsen er der ingen sammenhæng mellem de to hændelser.

"Det her er noget andet," siger Erik Jakobsen, som på baggrund af oplysninger fra specialister kan garantere, at SDC ikke er under nogen form for angreb fra netkriminelle.

SDC er i øjeblikket ved at gennemføre en stor flytning af driften til Silkeborg hos JN data. Det er i øjeblikket ukendt om fejlen er opstået her eller hos SDC selv.

SDC kører i flere separate miljøer, hvorfor fejlen ikke påvirker de svenske banker, som har ønsket en anden type miljø, hvorfor bankernes service kører på andre komponenter end de danske og norske banker.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere