Artikel top billede

Foto: Povl. D. Rasmussen

Hele Skandinavien ramt af samtidige bank-nedbrud

Det var ikke blot i Danmark, at flere banker blev ramt af netbank-nedbrud. En lang række skandinaviske banker bragede simultant ned mandag.

Læs også:
Danske netbanker ramt af samtidigt nedbrud

Det var ikke blot danske virksomheder og borgere, der mandag blev ramt af samtidige nedbrud på deres netbanker.

Også Norge og Sverige var ramt af en stribe samtidige nedbrud, som gjorde det meget svært eller umuligt for brugerne at logge på deres netbanker.

Så slemt var det

I Danmark var Danske Bank ramt af logon-problemer i et par timer på grund af en opdateringsfejl, mens Skandinavisk Data Center, der drifter 137 banker i Norden fik meddelelser om lignende symptomer fra bankerne på trods af, at alle ting umiddelbart så normalt ud på overvågningen.

I Norge ramte tekniske problemer med samme symptomer, der gjorde, at kunderne havde svært ved at logge på netbankerne hos en hel række af pengeinstitutter.

På listen var både den Danske Bank-ejede Fokus Bank, Nordea og DNB, skriver Digi.no.

Samtidig var også landets hæveautomater en overgang nede, ligesom kasselinjerne i Ikea stod stille en overgang, melder en avisens debattører ind.

Til avisen siger netværksoperatøren Evry, der drifter centrale banksystemer og hæveautomater, at der mandag var problemer med kapaciteten, mens Bank ID, der er en norsk pendant til NemID, meldte hus forbi.

Men også svenske bankkunder hos Swedbank var i et tredje skandinavisk land ramt af lignende problemer. Først og fremmest var netbanken ramt, men også andre systemer var berørt at såkaldte tekniske forstyrrelser, skriver Computersweden.

Ingen tegn på kriminalitet

Det er it-sikkerhedsfirmaet Csis, der på vegne af bankernes lobbyorganisation Finansrådet holder styr på stort set alle de berørte bankers sikkerhed på nettet.

Her fortæller sikkerhedsekspert Peter Kruse, at han ingen grund har til at tro, at de mange samtidige problemer bunder i ét ondsindet angreb.

"Det kan virke mærkeligt, at det tilsyneladende rammer bredt, men det er måske, fordi de centrale systemer der anvendes, måske mange gange. er identiske i de enkelte banker," siger han.

Derfor kan eksempelvis en opdateringsfejl fra en leverandør af et udbredt system hurtigt give problemer over hele linjen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere