Foto: Povl. D. Rasmussen

Hele Skandinavien ramt af samtidige bank-nedbrud

Det var ikke blot i Danmark, at flere banker blev ramt af netbank-nedbrud. En lang række skandinaviske banker bragede simultant ned mandag.

Læs også:
Danske netbanker ramt af samtidigt nedbrud

Det var ikke blot danske virksomheder og borgere, der mandag blev ramt af samtidige nedbrud på deres netbanker.

Også Norge og Sverige var ramt af en stribe samtidige nedbrud, som gjorde det meget svært eller umuligt for brugerne at logge på deres netbanker.

Så slemt var det
I Danmark var Danske Bank ramt af logon-problemer i et par timer på grund af en opdateringsfejl, mens Skandinavisk Data Center, der drifter 137 banker i Norden fik meddelelser om lignende symptomer fra bankerne på trods af, at alle ting umiddelbart så normalt ud på overvågningen.

I Norge ramte tekniske problemer med samme symptomer, der gjorde, at kunderne havde svært ved at logge på netbankerne hos en hel række af pengeinstitutter.

På listen var både den Danske Bank-ejede Fokus Bank, Nordea og DNB, skriver Digi.no.

Samtidig var også landets hæveautomater en overgang nede, ligesom kasselinjerne i Ikea stod stille en overgang, melder en avisens debattører ind.

Til avisen siger netværksoperatøren Evry, der drifter centrale banksystemer og hæveautomater, at der mandag var problemer med kapaciteten, mens Bank ID, der er en norsk pendant til NemID, meldte hus forbi.

Men også svenske bankkunder hos Swedbank var i et tredje skandinavisk land ramt af lignende problemer. Først og fremmest var netbanken ramt, men også andre systemer var berørt at såkaldte tekniske forstyrrelser, skriver Computersweden.

Ingen tegn på kriminalitet
Det er it-sikkerhedsfirmaet Csis, der på vegne af bankernes lobbyorganisation Finansrådet holder styr på stort set alle de berørte bankers sikkerhed på nettet.

Her fortæller sikkerhedsekspert Peter Kruse, at han ingen grund har til at tro, at de mange samtidige problemer bunder i ét ondsindet angreb.

"Det kan virke mærkeligt, at det tilsyneladende rammer bredt, men det er måske, fordi de centrale systemer der anvendes, måske mange gange. er identiske i de enkelte banker," siger han.

Derfor kan eksempelvis en opdateringsfejl fra en leverandør af et udbredt system hurtigt give problemer over hele linjen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.