Foto: Povl. D. Rasmussen

Hele Skandinavien ramt af samtidige bank-nedbrud

Det var ikke blot i Danmark, at flere banker blev ramt af netbank-nedbrud. En lang række skandinaviske banker bragede simultant ned mandag.

Læs også:
Danske netbanker ramt af samtidigt nedbrud

Det var ikke blot danske virksomheder og borgere, der mandag blev ramt af samtidige nedbrud på deres netbanker.

Også Norge og Sverige var ramt af en stribe samtidige nedbrud, som gjorde det meget svært eller umuligt for brugerne at logge på deres netbanker.

Så slemt var det
I Danmark var Danske Bank ramt af logon-problemer i et par timer på grund af en opdateringsfejl, mens Skandinavisk Data Center, der drifter 137 banker i Norden fik meddelelser om lignende symptomer fra bankerne på trods af, at alle ting umiddelbart så normalt ud på overvågningen.

I Norge ramte tekniske problemer med samme symptomer, der gjorde, at kunderne havde svært ved at logge på netbankerne hos en hel række af pengeinstitutter.

På listen var både den Danske Bank-ejede Fokus Bank, Nordea og DNB, skriver Digi.no.

Samtidig var også landets hæveautomater en overgang nede, ligesom kasselinjerne i Ikea stod stille en overgang, melder en avisens debattører ind.

Til avisen siger netværksoperatøren Evry, der drifter centrale banksystemer og hæveautomater, at der mandag var problemer med kapaciteten, mens Bank ID, der er en norsk pendant til NemID, meldte hus forbi.

Men også svenske bankkunder hos Swedbank var i et tredje skandinavisk land ramt af lignende problemer. Først og fremmest var netbanken ramt, men også andre systemer var berørt at såkaldte tekniske forstyrrelser, skriver Computersweden.

Ingen tegn på kriminalitet
Det er it-sikkerhedsfirmaet Csis, der på vegne af bankernes lobbyorganisation Finansrådet holder styr på stort set alle de berørte bankers sikkerhed på nettet.

Her fortæller sikkerhedsekspert Peter Kruse, at han ingen grund har til at tro, at de mange samtidige problemer bunder i ét ondsindet angreb.

"Det kan virke mærkeligt, at det tilsyneladende rammer bredt, men det er måske, fordi de centrale systemer der anvendes, måske mange gange. er identiske i de enkelte banker," siger han.

Derfor kan eksempelvis en opdateringsfejl fra en leverandør af et udbredt system hurtigt give problemer over hele linjen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.