Foto: Povl. D. Rasmussen

Hele Skandinavien ramt af samtidige bank-nedbrud

Det var ikke blot i Danmark, at flere banker blev ramt af netbank-nedbrud. En lang række skandinaviske banker bragede simultant ned mandag.

Læs også:
Danske netbanker ramt af samtidigt nedbrud

Det var ikke blot danske virksomheder og borgere, der mandag blev ramt af samtidige nedbrud på deres netbanker.

Også Norge og Sverige var ramt af en stribe samtidige nedbrud, som gjorde det meget svært eller umuligt for brugerne at logge på deres netbanker.

Så slemt var det
I Danmark var Danske Bank ramt af logon-problemer i et par timer på grund af en opdateringsfejl, mens Skandinavisk Data Center, der drifter 137 banker i Norden fik meddelelser om lignende symptomer fra bankerne på trods af, at alle ting umiddelbart så normalt ud på overvågningen.

I Norge ramte tekniske problemer med samme symptomer, der gjorde, at kunderne havde svært ved at logge på netbankerne hos en hel række af pengeinstitutter.

På listen var både den Danske Bank-ejede Fokus Bank, Nordea og DNB, skriver Digi.no.

Samtidig var også landets hæveautomater en overgang nede, ligesom kasselinjerne i Ikea stod stille en overgang, melder en avisens debattører ind.

Til avisen siger netværksoperatøren Evry, der drifter centrale banksystemer og hæveautomater, at der mandag var problemer med kapaciteten, mens Bank ID, der er en norsk pendant til NemID, meldte hus forbi.

Men også svenske bankkunder hos Swedbank var i et tredje skandinavisk land ramt af lignende problemer. Først og fremmest var netbanken ramt, men også andre systemer var berørt at såkaldte tekniske forstyrrelser, skriver Computersweden.

Ingen tegn på kriminalitet
Det er it-sikkerhedsfirmaet Csis, der på vegne af bankernes lobbyorganisation Finansrådet holder styr på stort set alle de berørte bankers sikkerhed på nettet.

Her fortæller sikkerhedsekspert Peter Kruse, at han ingen grund har til at tro, at de mange samtidige problemer bunder i ét ondsindet angreb.

"Det kan virke mærkeligt, at det tilsyneladende rammer bredt, men det er måske, fordi de centrale systemer der anvendes, måske mange gange. er identiske i de enkelte banker," siger han.

Derfor kan eksempelvis en opdateringsfejl fra en leverandør af et udbredt system hurtigt give problemer over hele linjen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
PA Consulting solgt for milliard-beløb: 190 ansatte i København følger med i købet
Det amerikanske teknologi-selskab Jacobs overtager konsulenthuset PA Consulting. Med i købet følger 190 medarbejdere i København. Handelen rummer ‘mange spændende muligheder,” lyder det fra direktør Søren Krogh Knudsen.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Hyperkonvergeret infrastruktur: Få det bedste fra on-premise og cloud
Det står stadig mere klart, at cloud ikke er løsningen på alle udfordringer. Høje og ofte uigennemskuelige omkostninger er én årsag – omfattende krav til standardisering er en anden. Det efterlader organisationen i et limbo, hvor det kan være svært at finde den rette balance mellem cloudløsninger og det on-premise baserede datacenter. I denne hvidbog kan du få inspiration til, hvordan du opbygger en hyperkonvergeret infrastruktur, der opfylder kravene til hurtig skalering og forretningsmæssig agilitet med XaaS.