Artikel top billede

Foto: Nicolai Devantier

Ubuntu-stifter i København: Din telefon skal være en tynd klient

Reportage: Ubuntus karismatiske grundlægger har været i København for at tale om forandring, cloud og tynde telefoner.

Ubuntu Enterprise Summit (UES): Topmødet for Ubuntus forretningsudgave løber af stablen i København, og i den forbindelse dukkede grundlæggeren af den populære Linux-distribution op i Bella Center i byen.

Her talte han om forandring, om cloud og ikke mindst om telefoner, der skal være tynde klienter.

UES afholdes for at sætte gang i udbredelsen af den alsidige distribution, der i dag dækker spektret fra klient til cloud, og snart også vil komme til tablets og telefoner.

Tynde telefoner

Ubuntu kan i dag anvendes som tynd klient til computeren, hvilket eksempelvis er tilfældet i firmaet Capgemini, som bruger teknologien over hele kloden.

Den tynde-teknologi skal gå igen på telefonen, og et styresystem til mobilos er lige på trapperne, fortalte Mark Shuttleworth.

"Det er ikke ret mange år siden, at man sagde, at telefonen skulle have sit helt eget styresystem, men sådan er det ikke. Vi vil lægge hele Ubuntu på din telefon, der så kommer til at fungere som en tynd klient," sagde han.

Det betyder i praksis, at man kan afvikle software på en server og ikke direkte på telefonen, der så til gengæld ikke behøver så meget power.

"Man kan derved afvikle Excel på sin Ubuntu-telefon via en trådløs- eller teleforbindelse. Det bliver smukt."

Den nye forretning

Mark Shuttleworth, der er født i 1973 og i 2004 grundlagde firmaet Canonical, som står bag Ubuntu-distributionen, blev verdenskendt, da han som den første afrikaner kom en tur ud i rummet.

Tidligere har han erhvervet sig en formue gennem firmaet Thawte, som han etablerede i 1995.

Det beskæftigede sig med digitale certifikater og internet sikkerhed og blev solgte til VeriSign for en halv milliard dollar.

Efter starten på Ubuntu har det udviklet sig fra et klientbaseret operativsystem til nu at være hele viften af software, der dækker fra telefonen og til bygningen af en personlig cloud.

Og der er kommet fuld fokus på erhvervslivet med den kommende Ubuntu-mobillancering, også selvom Mark Shuttleworth godt ved, at konkurrencen på markedet er hård.

"Jeg er minister for forandring," sagde han grinende fra talerstolen i Bella Centret.

"Men det sværeste ved forandring er netop forandringen selv," erkender han.

På trods af det satses der benhårdt på kold business fra virksomheden, der ellers ofte betegnes som en gratis leverandør af software til folket.

På Ubuntu Enterprise Summit er det tunge skyts dog kørt frem i form af information om support, konsulenter samt teknologi og forretningssnak.

Den karismatiske sydafrikaner er ved at skabe en ny forretning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere