Artikel top billede

5G kommer: Så vildt bliver det

Nu skal der bruges 400 millioner kroner ekstra på udviklingen af 5G-teknologi inden 2020. Se her hvad det kommer til at betyde for dig.

Der investeres stort i den næste mobil-generation.

Samtidig med at branchen er samlet i Barcelona til verdens største mobil-messe kan EU fortælle, at der nu skal bruges yderligere næsten 400 millioner kroner på udviklingen af 5G-teknologi inden 2020.

Pengene går til en række forsknings-projekter, der udvikler forskellige dele af de kommende 5G-net.

Næsten 120 millioner kroner går til projektet METIS, som er en forkortelse for det besværlige navn "Mobile and wireless communications Enablers for Twenty-twenty (2020) Information Society".  

De tekniske mål for METIS-projektet fortæller samtidig meget om, hvad vi kan forvente af 5G-teknologien.

Det forudsiges, at den globale mobile trafik vil være 33 gange større i 2020 end i 2010, så der er brug for nye teknologier og løsninger til at håndtere trafikken.

METIS har som mål, at det nye net skal understøtte 1.000 gange mere datatrafik i et givent område; operatørerne skal være i stand til at levere service til mange flere brugere på samme tid.

Den typiske datahastighed for slutbrugeren skal være 10-100 gange højere end i dag. Brugeren kan hente videoindhold i høj opløsning, mens man er undervejs.

De nuværende 4G-net tilbyder hastigheder på op til 100 Mbit/s, og det betyder så, at 5G skulle være i stand til at overføre mere end 1 gigabit i sekundet. I praksis er den reelle hastighed dog meget svingende.

Samtidig er det et mål, at nettet skal være i stand til at håndtere 10-100 gange flere opkoblede enheder, og batteri-levetiden skal være 10 gange længere.

Desuden skal den gennemsnitlige latenstid i nettet reduceres til en femtedel.

En stor del af kommunikationen i fremtidens mobilnet vil foregå mellem maskiner. Det kan være alt fra biler til køleskabe og termostater, der kommunikerer og udveksler data over nettet. Dette kaldes også for "Internet of Things".

England vil være verdens bedste til 5G

I Storbritannien har Surrey University netop etableret et 5G Innovation Centre, der modtog mere end 300 millioner kroner sidste år til udviklingen af fremtidens mobilnet. Forskerne regner med, at 5G kan være klar i 2020.

"Grænsen mellem mobil kommunikation og internet er ved at forsvinde, så den femte generation er mobilt internet," siger professor Rahim Tafozolli.

Han henviser til, at arbejdet med 4G startede allerede for ti år siden, selv om teknologien først nu er ved at komme ud til forbrugerne. Nu handler det altså om den næste generation, der skal være færdig ved årtiets udgang.

Samtidig sker der en eksplosion i den mobile datatrafik.

"Det ser ud til, at trafikken bliver fordoblet hvert år. Men desværre bliver kapaciteten ikke fordoblet hver år. Derfor er vi nødt til at udvikle teknologi, der kan håndtere denne enorme stigning i det begrænsede radio-spektrum, som vi har til rådighed," siger professoren.

Den femte mobilgeneration skal også være mere energieffektiv end forgængeren, forklarer forskeren. Det nuværende udstyr er alt for strømslugende.

Han forudsiger, at der vil være 50 milliarder internet-opkoblede enheder i 2020.

Pengene til det nye forskningscenter kommer både fra regeringens UK Research Partnership Investment Fund og fra et konsortium med store mobiloperatører og producenter, der blandt andet tæller Huawei, Samsung, Telefonica og Fujitsu.

Hos universitetet forventer man, at det nye center vil få nogle af verdens største telegiganter til at placere deres forskning og udvikling af 5G-teknologi i Storbritannien.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere