Artikel top billede

Sådan bliver fremtidens it på dit sygehus

De fem danske regioner har for første gang nogensinde udarbejdet en egentlig it-strategi, som skal danne grundlaget for it-sundhedsarbejdet på dit hospital i de næste mange år.

Mens sneen atter har lagt sig over det ganske land, vejrer de fem regioner med ansvar for de danske hospitaler og sygehuse forårsluft på it-fronten.

Det skyldes, at for første gang har Danske Regioner udformet en egentlig it-strategi, der skal danne grundlaget for regionernes arbejde med digitaliseringer og afledte besparelser og kvalitetsløft frem mod 2019.

Først og fremmest har de fem regioner via Regionernes Sundheds-it (RSI) opstillet seks strategiske målsætninger (se faktaboksen til venstre for denne artikel), og derefter har de angivet deres indspark til, hvordan de seks målsætninger kan realiseres.

"Strategien bliver jo først rigtig interessant, når vi sætter konkrete pejlemærker og handlinger på," forklarer Jens Andersen, der udover at være administrerende direktør for Region Sjælland også sidder som formand for styregruppen i RSI.

Han fortæller, at den nye it-strategi skal fungere som springbræt til konkrete, nye pejlemærker, der altså for første gang skal funderes i en egentlig vision- og strategi-udmelding.

De første af de nye konkrete pejlemærker vil efter Jens Andersens vurdering være klar til maj, altså omkring det tidspunkt hvor regionerne sammen med staten og kommunerne skal forhandle offentlige budgetter på plads for 2014.

Flere store fælles-projekter

For små fire år siden opstillede RSI sine første 24 pejlemærker omhandlende alt fra telemedicin til optimering af sygehusenes it-drift, og der mangler stadig at få gennemført 13 af disse pejlemærker.

Jens Andersen fortæller til Computerworld, at dengang havde regionerne ikke nogen egentlig strategi som udgangspunkt for pejlemærkerne, hvor deadline udløber ved udgangen af 2013.

Enkelte af de første pejlemærke-projekter vil dog strække sig ind til starten af 2014, og det gælder blandt andet Det Fælles Medicinkort, som både staten, kommunerne og regionerne har været inde over.

Derfor har du ikke noget valg med telemedicin

Dermed har dette it-projekt også flere offentlige spillere, end hvad der er normalt ses i it-sundhedsprojekter, men det bliver formentligt sådan, at flere sundheds-it-projekter vil forløbe over de kommende år.

"Vi skal nok nå i mål med alle pejlemærkerne, og de erfaringer, som vi har gjort gennem det Det Fælles Medicinkort med flere offentlige spillere involveret, skal vi gøre brug af i mange af de fremtidige projekter. For når eksempelvis patientforløbet skal understøttes i alle led, handler det i høj grad om digitalisering på tværs af mange forskellige sektorer," siger Jens Andersen.

Livsvigtig it-infrastruktur

Han fortæller, at regionernes it-strategi frem mod 2019 i høj grad handler om, hvilke fokusområder regionerne har udset sig som strategi-mål i de kommende år.

"Det nytter jo for eksempel ikke at arbejde med nye systemer og fancy apps, hvis ikke it-infrastrukturen også er på plads. Derfor skal vi alle være opmærksomme på at afsætte ressourcer til, at it-infrastrukturen kommer på plads," forklarer han.

Et it-sundhedsområde, som mange forventer sig meget af, er telemedicin.

Det skyldes, at Danmark har stor erfaring fra mange telemedicinske projekter som eksempelvis TeleCare-projekt i Region Nordjylland til behandling og monitorering af patienterne med rygerlunger i deres egne hjem.
 
Jens Andersen fortæller at det projekt formentligt bliver rullet ud på landsplan fra 2014, hvor RSI regner med at have de første resultater fra Nordjylland, som forventes at blive positive med større livskvalitet hos patienterne, færre genindlæggelser og stor tilfredshed hos plejepersonalet.

Valget og fravalget

I lighed med udmeldingerne fra Finansministeriets Digitaliseringsstyrelse, så mener formanden for Regionernes Sundheds-it, at den slags implementeringer som udgangspunkt ikke bliver et både og-valg mellem telemedicin og de traditionelle behandlings- og kommunikationsmåder mellem behandler og patient.

"Det bliver ren erstatning, for det er hævet over enhver tvivl, at hvis vi skal hente effektiviserings- og kvalitetspotentialer på eksempelvis telemedicin, så er det nødvendigt at erstatte de nuværende kommunikationsformer og behandlingsmetoder, hvis det er rigtigt tilrettelagt," forklarer Jens Andersen.

Han siger samtidig, at der selvfølgelig skal tages hensyn til borgernes individuelle behov, men det vil blive vurderet i de enkelte tilfælde.

"Hvis vi satser på to heste, så bliver det jo dobbelt så dyrt," lyder ræsonnementet.

Indtil videre arbejder Jens Andersen, RSI og de fem danske regioner videre med den nyligt udviklede it-strategi, som vil blive hængt op på de første konkrete projekter, der er klar til at blive sluppet løs i det danske sundhedsvæsen om ganske få måneder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere