Artikel top billede

På hjemmesiden omote3d.com kan kunderne blive 3D-scannet og få printet sig selv ud som en 3D-figur til kaminhylden. Nutidens 3D-printere giver også industrivirksomheder nye muligheder og håb for fremtiden. Foto: Omote 3D.

Ren science-fiction: Så vilde er 3D-printere blevet

Præsident Barack Obama har fremhævet 3D-printere som hovednøglen til en sand produktionsrevolution i USA. Læs her, hvor langt 3D-printerne er kommet, og hvilke døre de åbner for industrien i Danmark.

Siden midten af 1980'erne har det været muligt at printe fysiske genstande i en 3D-printer, men det er først nu, at det egentlige gennembrud banker på døren.

Gennembruddet for 3D-printere sker på flere fronter og kan i store træk sammenlignes med pc'ernes gennembrud op igennem 1980'erne og 1990'erne:

Først var de store maskiner tiltænkt industrien, mens privatforbrugere langsomt, men sikkert begyndte at tage de personlige computere til sig.

I dag kan man således erhverve 3D-metalprintere op til seks millioner kroner med en høj præcisionsgrad, mens hr. og fru Jensen kan købe 3D-printere med plastikgranulat helt ned til 5.000 kroner, som de kan bruge til deres egen lille hobbyproduktion hjemme i stuen.

"3D-printerne er efterhånden kommet ned i et prisniveau, hvor alle kan være med, selvom privatforbrugerne stadig er på entusiaststadiet. Det er derfor først og fremmest i industrien, at gennembruddet er sket," forklarer lab agent Nikolaj Rasmussen fra Innovation Lab til Computerworld.

Obama: 3D-print revolution på vej
De tunge 3D-industriprintere bliver hele tiden mere avancerede med højere opløsninger, der giver et mere præcist slutresultat.

Nikolaj Rasmussen fra Innovation Lab fortæller, at 3D-printere blandt andet har været brugt hos de amerikanske tropper i Afghanistan, så de kunne printe kampvognsdele i ørkenen, frem for at vente flere uger på at få møtrikker og andre dele sendt fra Uncle Sam hjemme i USA.

Ligeledes er 3D-printere en fast del af udstyret på mange olieboreplatforme, hvor der ikke lige ligger en reservedelsbutik ved siden af.

3D-print er så hot, at USA's præsident Barack Obama i sin state-of-the-union-tale i midten af februar nævnte, at 3D-printning har potentialet til at revolutionere industri-produktionen.

Og den tankegang kan Nikolaj Rasmussen fra Innovation Lab godt følge.

"I bund og grund er 3D-printere en meget avanceret limpistol, hvor man kan programmere sin printer via X-, Y- og Z-koordinater til at printe næsten hvad som helst," lyder det fra Nikolaj Rasmussen.

Print din egen burger

Næsten hvad som helst inkluderer metalsmykker, byggeklodser til et saml-selv-hus i sand, stole af genbrugsplastik og sågar en spiselig burger, der ved hjælp af såkaldt bio-blæk kan reproducere dyrs stamceller og skabe spiseligt materiale.

Prisen for et enkelt burger-print ligger dog ifølge nyhedssitet Geek.com i den noget pebrede ende på 300.000 dollar - svarende til 1,7 millioner kroner.

Print tænder, knogler og kranier

Tøjproducenten Nike har eksperimenteret med at lade forbrugerne printe deres egne designersko, mens den unge fysik- og kemiuddannede Amanda Ghassaei fra Pomona College i USA har forsøgt at teste grænserne for 3D-print ved at konvertere digital musik til printede vinylplader.

Hendes konklusion er, at selvom lydkvaliteten er ret lav med en samling rate på 11 kHz (det kvarte af en typisk mp3-fil), så er lyden stadig ganske genkendelig. 

Andre eksempler på 3D-print er mennesketænder, lårbensknogler, kunstige ører og kranieimplantater, som direktør Niels Appel fra 3D-printproducenten Blueprinter kalder for nogle af de mest avancerede print-objekter, der findes i dag.

Han fortæller, at der i 2011 blev solgt færre end 7.000 3D-industriprintere på verdensplan, og de bliver typisk brugt som bindeleddet mellem computertegnede modeller og de færdige produkter på samlebåndene.

"Langt det største marked for 3D-print er prototyper og reservedele, men med tiden kan vi måske begynde at tale om at printe kunstige organer og bundkort til computere," siger Niels Appel.

Ingen 3D-masseproduktion

Blueprinter-direktøren forklarer, at 3D-prints på nuværende tidspunkt ikke bliver brugt til samlebåndsproduktion, fordi kvaliteten trods alt stadig er for lav. Og så er prisen per stykenhed alt for høj til, at der er økonomi i de printede produkter.

"Hvis nogensinde, så vil der gå mange, mange år, før vi ser 3D-print blive brugt i masseproduktionen," siger Niels Appel og forklarer sit udsagn ud fra termodynamikkens love.

"I dag har virksomheden Stratesys patent på den teknologi, der kan køle produkterne langsomt ned, så de ikke bliver skrøbelige. Derfor bliver 3D-printprodukterne generelt kølet for hurtigt ned, så de reelt ikke kan bruges til hårdhændet behandling ude i virkeligheden, og det gælder især de billige hobby-printere," forklarer han.

Niels Appel eksemplificerer opvarmnings- og den hurtige køle-problemstilling med, at virksomheden som eksperiment satte en af de billige 3D-printere rettet mod privatforbrugere til at printe en Lego-klods fra en STL-fil.

Det tog op mod to timer at printe klodsen til en stykpris på omkring 15 kroner, og så var slutresultatet en nubret klods, der ikke kunne klikkes sammen med de oprindelige lege-klodser.

"Det er ikke et spørgsmål om at få printerhovedet til at bevæge sig hurtigt nok. Det handler derimod om at få varme nok, og at kølingen ikke foregår kontrolleret nok," siger Niels Appel.

Ingeniørfabrikken ved skrivebordet

Blueprinter-direktøren med en fortid hos virksomheder som IBM, HP og Microsoft er dog langtfra nervøs for, at han har bevæget sig ind på et marked, som stadig er på vej op fra kravlestadiet til at kunne stå på egne ben som en selvstændig industri.

Kæmpe muligheder i Danmark

Han henviser til, at der på verdensplan findes syv millioner CAD-softwarelicenser (computer-aided design) til at designe og optimere eksempelvis industridesign.

Alle disse brugere kan ifølge Niels Appel hurtigt drage nytte af at se deres computerskabte design i en troværdig 3D-version, inden de begynder en egentlig masseproduktion.

"Man kan komme i gang med 3D-printningen på under fem minutter, og min vision er, at alle ingeniører skal have deres egen lille prototype-fabrik i form af en 3D-printer stående ved deres skrivebord," lyder det fra Niels Appel.

Han peger på, at eksempelvis en tysk bilforhandler vil finde det mere rentabelt at lade lokale serviceværksteder printe deres egne reservedele frem for, at det sker centralt i Tyskland, hvorefter alle smådelene skal sendes rundt til hundredvis af forhandlere på kloden.

"Med 3D-printere ser jeg et billede med decentral enkeltproduktion, mens masseproduktionen stadig foregår centralt," vurderer Niels Appel.

Retur til printshoppen

Også management-konsulent Søren Have fra PA Consulting Group øjner et stort potentiale i lokalt forankrede 3D-printere, som designere og ingeniører kan gøre brug af i deres prototype-fase.

"I 1980'erne så vi, at laserprintere startede lokale printshops, og det samme er ved at ske med 3D-printerne," forklarer Søren Have, som har specialiseret sig i it-strategier inden for blandt andet transportindustrien.

Han forklarer, at danske virksomheder ved brug af 3D-printere på længere sigt kan kombinere deres design og viden med ren råvareproduktioner, hvor 3D-printere kommer til at spille en ekstrem vigtig rolle, når det kommer til at være de skarpeste i innovationsprocessen.

"Den rigtige innovation kommer jo først, når vi træder et skridt tilbage og begynder at producere helt nye produkter i stedet for bare at kopiere eksisterende produkter," siger han.

Med 3D-print-udviklingen i lokale danske forretninger kan det i Søren Haves optik være slut med at sende prototype-tegninger til Asien og vente længe på at få den udstansede prototype tilbage igen.

Den udvikling vil alt andet lige også gavne den lokale transportbranche, siger han.

Søren Have peger på, at det ikke er nogen tilfældighed, at der lige nu på crowdfunding-sitet Kickstarter er masser af projekter, der omhandler alt lige fra konstruktionen af billige 3D-printere til maskiner, der genbruger plast til at fremstille det pulver, som bruges til at printe med i visse printere.

"Vi skal have produktionsapparatet tæt på igen, så vi kan komme hurtigere på markedet," lyder det fra Søren Have.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere