Artikel top billede

Ny regel: Cloud skal være alle myndigheders førstevalg

Myndigheder skal først og fremmest vælge cloud - og alene vælge andre typer løsninger, hvis det slet ikke dur med cloud, lyder ny britisk regel. Se her hvorfor.

Findes det som en cloud-løsning, er det det, du som udgangspunkt skal satse på.

Nogenlunde sådan lyder budskabet i den cloud-first strategi, som myndighederne i Storbritannien fremover skal arbejde efter.

"I praksis betyder dette, at offentlige organisationer, når de overvejer at anskaffe nye eller eksisterende services, skal have overvejet og evalueret potentielle cloud-løsninger, før de overvejer andre muligheder," lyder det konkret på hjemmesiden G-Cloud, som blandt andre den britiske justitsminister står bag.

Vi skrev om G-Cloud allerede sidste år i forbindelse med, at der blev lanceret et katalog med 257 leverandører og i alt 1.700 cloud-services, der kan anvendes i den offentlige sektor i Storbritannien.

Dette katalog er nu oppe på 368 virksomheder, skriver engelske V3.

Samtidig meddeles det fra myndighedernes side, at man nu har taget en cloud-first-strategien i brug.

"Mange regerings-afdelinger benytter allerede G-Cloud, men it-omkostningerne er fortsat for høje. En af de måder, vi kan reducere dem på, er ved at accelerere brugen af cloud på tværs af den offentlige sektor for at maksimere fordelene," udtaler Francis Maude fra fra det britiske kabinet. 

"Cloud-first politikken vil rodfæste de kompetencer, som en moderne borgerservice har brug for for at kunne imødekomme de behov, en digital regering i de 21. århundrede har og hjælpe os i det globale kapløb," lyder bduskabet desuden ifølge V3.

Hvad med i Danmark?

Der eksisterer ikke et decideret cloud-katalog i Danmark, men der sker dog også fremskridt i herhjemme.

I 2012 kom der et afgørende gennembrud, da Datatilsynet i juli sagde OK til IT-Universitetets ønske om at anvende Office 365 til 3.000 it-brugere - en afgørelse som andre offentlige institutioner vil kunne læne sig op ad.

Også flere kommuner har allerede taget cloud-løsninger i brug.

Et eksempel er Svendborg Kommune, der dropper Lotus Notes-mail fra IBM til fordel for Microsofts Office 365 med Exchange, Sharepoint og Lync op på den måde opnår betydelige besparelser.

Derfor giver cloud god mening

Ifølge EU kan man ved at satse på cloud i det offentlige og private skabe en nettovækst på 2,5 millioner nye job i EU og løfte det europæiske BNP med mere end 1.200 milliarder kroner (omkring en procent) årligt frem til 2020.

"Cloud computing ændrer spillereglerne for vores økonomi. Uden handling på EU-plan sidder vi forskanset bag vores nationale bastioner og går glip af økonomiske gevinster i milliardklassen," har næstformand i EU-Kommissionen, Neelie Kroes, udtalt.

EU peger selv på, at 80 procent af de organisationer, der indfører brug af cloud computing, opnår besparelser på mindst 10-20 procent.

Den nu hedengangne IT- og Telestyrelsen konkluderede på et tidspunkt også, at kommunerne alene på e-mail kan spare en halv milliard kroner om året ved at benytte Googles cloud-løsning.

Samtidig har der dog - i hvert fald indtil nu - været mange bekymringer omkring privacy og datalovning, når det kommer til det offentliges brug af cloudtjenester.




IT-JOB

ORTEC Nordic A/S

Implementation Consultant

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Projektleder

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

SAP Project Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere