Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Kæmpe it-projekt erstatter Windows med Linux

Med et budget i omegnen af 300 milliarder kroner burde der være nok af penge til Windows-licenser. Men grunden til, at gigantprojekt nu skifter til Linux, skal findes et helt andet sted.

386 kilometer over jorden med en fart på godt 28.000 kilometer i timen finder vi Den Internationale Rumstation (ISS).

Projektet har, ifølge Wikipedia.org, et driftsbudget på 30 milliarder om året de næste 10 år, mens en rumopsending koster godt otte milliarder kroner.

Det har derfor ikke været licens-budgettet, der har været tungen på vægtskålen, da United Space Alliance og NASA valgte at skifte alle dets Windows XP-styresystemer ud med Linux. Open source-valget har bundet i et helt andet ønske.

"Vi har migreret nøglefunktioner fra Windows til Linux, fordi vi havde brug for et operativsystem, der er stabilt og pålideligt," lyder det fra United Space Alliance.

Helt konkret er de mange computere nu blevet udstyret med GNU/Linux-distributionen Debian 6.

Det skriver Extremetech.com 

Fuldstændig slut med Windows

Ifølge mediet, vil der givetvis ikke være et eneste Windows-styresystem tilbage på Den Internationale Rumstation, som primært kørte med XP før.

Udover stabilitet og pålidelighed har Open Source-valget bundet i et ønske om fuld kontrol.

"Vi ville have et styresystem, der kunne give os intern kontrol. Så hvis vi havde brug for at lappe, justere eller tilpasse, kunne vi gøre det," siger Keith Chuvala fra United Space Alliance.

Extremetech skriver endvidere, at rumstationen én gang tidligere har været udsat for et virusangreb. I 2008 tog en Russisk kosmonaut således en bærbar om bord med ormen 32.Gammima.AG, som hurtigt spredte sig.

"Overgangen til Linux vil hovedsageligt immunisere ISS mod fremtidige infektioner," skriver mediet.

De applikationer, som før var skrevet til Windows XP, er nu blevet omskrevet til Linux, mens de mange astronauter og kosmonauter er blevet trænet af Linux Foundation, så de kan blive fortrolige med det nye styresystem.

Linux - videnskabsverdenens førstevalg

Ifølge mediet er det ikke nogen overraskelse, at et af verdens største videnskabelige samarbejdsprojekter skifter til Linux.

Således er det førstevalg inden for mange videnskabelige projekter. Linux er eksempelvis at finde hos CERN's enorme partikelaccelerator, NASA og SpaceX's faciliteter på jorden og DNA-sekventeringsprojekter.

"Det faktum, at hele operativsystemet er open source, og let kan blive tilpasset det enkelte eksperiment, er åbenlyst grunden til dets popularitet i en videnskabelig sammenhæng," skriver Extremetech.

Nyeste skud på stammen hos Den Internationale Rumstation er Robonaut 2 - den første menneskelignende robot. Robotten kører ligeledes på Linux.  

En stor region har netop rullet 40.000 nye Linux-maskiner ud, hvilket gør den til den næststørste Linux-satsning i Europa. Læs mere om det her. 

Læs også: 

Dansk top-chef: Derfor er open source godt til big data

It-guru: Sådan gør du dig fri fra ond software




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere