Artikel top billede

Derfor bør du være paranoid for it-fremtiden: Dit toilet kan hackes

Vi har endnu ikke set 'it i alting'-revolutionen eksplodere, men når det sker inden for få år, bør du bruge dit toilet med allerstørste omhu.

I Japan er der udviklet et toilet med indbygget selvrenser, bidet, musikanlæg og selvtænkende låg, der kan åbne eller lukke, alt efter om brugeren er på vej ned eller op i knæene.

Siden det højteknologiske toilet med navnet 'Satis' er kommet på markedet, har sikkerhedsfirmaet Trustware været ude med advarsler om muligt hacking-misbrug, da wc'et blandt andet kan styres ved hjælp af en Android-app.

Ifølge mediet The Atlantic skyldes hacker-muligheden, at alle de højteknologiske Satis-toiletter har den samme indlejrede Bluetooth-pinkode, hvilket betyder, at app'en reelt også kan styre naboens eller genboens Satis-toiletter.

Kun Bluetooth-distancen på maksimalt 100 meter sætter begrænsninger for, hvordan toilet-teknologien kan misbruges. 

"En angriber kan simpelthen downloade "My Satis"-app'en og bruge den til konstant at skylle ud i toilettet og derved øge vandforbruget og -regningen for ejeren," lyder det i Trustware-advarslen.

"Først griner vi, så kommer frygten for misbrug, og siden vænner vi os til teknologien"

Sundt med lidt paranoia
Når vi snart ikke engang kan være sikre mod hackerangreb i hjemmets allerhelligste rum, hvad skal vi så egentlig forvente, når fremtidsfrasen om 'it i alting' for alvor bliver en realitet?

Skal vi egentlig frygte fremtidsscenarier som netværksforbundne el-forsyninger, indførelsen af e-valg eller introduktionen af digitale møntenheder?

Svaret er både ja og nej, hvis man spørger medstifter og direktør Mads Thimmer fra netværksvirksomheden Innovation Lab.

"Vi rykker hele tiden nærmere mange producenters våde drøm om, at 'it er i alting', og at alt er netværksforbundet. Det er uundgåeligt," siger Mads Thimmer og fortsætter med det japanske toilet in mente:

"Når vi bliver introduceret til ny teknologi, er der typisk tre faser, som vi skal igennem: Først griner vi, så kommer frygten for misbrug, og siden vænner vi os til teknologien og lever med den," lyder det fra Innovation Lab-direktøren.

Kunstig intelligens giver helt nye problemstillinger

"Og her er det sundt og vigtigt med en vis grad af paranoia, fordi den ruster os bedre til at forestille os alle de ting, der potentielt kan gå galt, før de reelt går galt. På den måde får vi mere sikre produkter på længere sigt," vurderer Mads Thimmer.

Erstat din hund med en robot

Han peger på, at med tiden bliver analoge løsninger så håbløst retro, at selvom vi skulle have en drejeskivetelefon, er det svært at forestille sig, at der ikke ligger IP-teknologi under den beige overflade

"Når vi taler 'it i alting', har vi kun set krusninger i overfladen, inden toppen af isbjerget dukker op om få år," forklarer Mads Thimmer, der i den sammenhæng fremhæver en af tidens hotte it-spåmænd, Ian Pearson.

"De kunstige begrænsninger udelukkende styret af frygt skriger jo til himlen som en nonne på en nudiststrand"

Fremtidsforskeren Ian Pearson med en fortid hos British Telecom har ifølge sin hjemmeside en fejlmargin på blot 15 procent. 

Og han ser blandt andet en it-fremtid med flere elektroniske kæledyr end organiske ditto og en heftig udbredelse af kunstig intelligens og ikke mindst udviklingen af smarte bakterier med processorkraft til helbredelse - eller som en direkte trussel mod menneskeheden, som vi ellers kun kender det fra science fiction-film. 

"Helt seriøst, en af de største trusler i dette århundrede er formentlig smarte bakterier, og det er en enorm sikkerhedsrisiko," har Ian Pearson udtalt til i.t.wales for syv år siden. 

Som en nonne på nudiststrand

Mads Thimmer fra danske Innovation Lab mener, at denne slags tanker er eksempler på, at der hele tiden kommer nye problemstillinger, hvor vi skal balancere vores innovationslyst med sikkerhed.

"Vi vil i mange tilfælde tage fem skridt frem og to tilbage. Hvis vi prøver at stoppe udviklingen, vil det ofte virke som en kunstig helle, og de kunstige begrænsninger udelukkende styret af frygt skriger jo til himlen som en nonne på en nudiststrand."

Han fastholder derfor, at når vi har tørret de første grin af femøren over et japansk toilet med tilhørende apps, så er det helt naturligt, at vi først begynder at afklare og forhåbentlig fjerne de værste sikkerhedsrisici, inden vi tager et sådan toilet i brug som det mest naturlige i verden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere