Artikel top billede

Ulovligt: Kommune hemmeligholder penge fra KMD

En dansk kommune får et ordentlig rap over nallerne for at hemmeligholde en kompensation fra it-virksomheden KMD.

Statsforvaltningen, der fører tilsyn med landets kommuner, har netop tildelt Sorø Kommune et ordentligt rap over fingrene.

Kommunen har nemlig truffet en ulovlig afgørelse om aktindsigt i en sag, der vedrører it-virksomheden KMD.

Således nægtede kommunen at udlevere oplysninger til pressen om, hvor stort et beløb kommunen havde fået i kompensation af KMD i forbindelse med bøvl omkring et it-system.

Men den beslutning er simpelthen ikke lovlig, fastslår Statsforvaltningen i en ny afgørelse.

"Det er Statsforvaltningens opfattelse, at Sorø Kommune ikke har truffet en lovlig beslutning om afslag på udlevering af oplysning om det beløb, som kommunen har fået i kompensation fra KMD," hedder det i afgørelsen, som Statsforvaltningens vicedirektør Torben Sørensen er underskriver af.

En ommer

Og nu er sagen så sendt tilbage til Sorø Kommune med beskeden om, at det er en "ommer".

"Vi anmoder derfor Sorø Kommune om at genoptage sagens behandling og således behandle anmodningen om aktindsigt efter reglerne i offentlighedsloven," hedder det i Statsforvaltningens afgørelse.

Computerworld klagede i sin tid over Sorø Kommunes afgørelse.

Herunder blev det det påpeget, at man undrede sig over, at kommunen ifølge eget udsagn ganske enkelt ikke havde dokumenter, fakturaer, mail eller andre trykte eller elektroniske papirer, der beskrev kompensationens størrelse.

Myndigheder skal være åbne

It-systemet var KMD Opus, og Solrød Kommune har udleveret oplysninger om kompensationens størrelse.

I sin tid var problemerne med KMD-systemet hos Sorø Kommune så store, at man simpelthen sendte en mail til KMD's topchef Lars Monrad-Gylling.

Brevet kan du læse her.

I øvrigt er det ikke uset, at myndigheder forsøger at hemmeligholde it-priser, udbudspriser eller i dette tilfælde en kompensationsstørrelse.

Imidlertid fører ankesager ofte til, at myndigheder alligevel skal fortælle om beløbene, der indgår i de skattefinansierede myndigheders ressource-forbrug.

Landets politikere har netop vedtaget en ny offentlighedslov, der på visse områder lukker ned for oplysninger, men på andre områder åbner op.

Spørgsmålet om priser, udbudspriser og kompetensationers størrelse er uændret i den nye lov.

KMD har ingen kommentarer til artiklen, mens centerchef Thomas Harfot fra Sorø Kommune, efter at have læst ovenstående tekst, i en mail skriver:

"Det kan oplyses, at Sorø Kommune tager tilsynets afgørelse til efterretning".

Computerworld har i skrivende stund ikke modtaget oplysninger om den hemmeligholdte størrelse af KMD-kompensationen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere