Artikel top billede

Dette danske it-udbud er et af de vigtigste i årtier

To regioner er gået sammen om et kæmpe sundhedsudbud. Af flere årsager er det et af de vigtigste it-udbud i årtier i Danmark.

ComputerViews: Epj-udviklingen i Danmark er blevet kaldt Danmarks blodigste it-skandale.

Hver region - tidligere amt - har kørt sit eget løb, og medierne har jævnligt fortalt skrækhistorier om patienter, der selv måtte tage journaler med rundt til forskellige hospitaler.

Ikke sært.

For man skal måske minde om, at epj står for elektroniske patient journaler, og grundtanken har IKKE været, at data skulle transporteres rundt i eksempelvis taxa.

Selv om det måske kan virke lettere komisk, er det imidlertid blodig alvor.

For al den tid, der er tabt som følge af en usund udvikling på området, går naturligvis fra arbejdet med at helbrede patienter.

Som Mikael Skov Mikkelsen, administrerende direktør for It, Medico og Telefoni (IMT) i Region Hovedstaden, udtrykte det for nogen tid siden til Computerworld:

"Når vi begår en fejl, er det ikke bare et snørebånd, der knækker. Det handler i sidste ende om mennesker af kød og blod."

Vigtigt for de to regioners patienter

Alene af den grund står Region Hovedstaden og Region Sjælland over for et stort og vigtigt valg, når de om en lille måneds tid skal vælge ny epj-leverandør.

Og meget tyder på, at valget vil få afgørende indvirkning på hele epj-markedet og udviklingen på området.

Følger de andre regioner trop?

For andre regioner i landet vil naturligvis følge udbuddet i Region Hovedstaden og Region Sjælland tæt.

Spørgsmålet er også, hvorvidt andre regioner ligefrem vil købe ind hos samme vindende leverandør i hovedstaden.

Ergo kan udbuddet i sidste ende også få afgørende betydning for de aktører, der i fremtiden vil være til stede på det danske epj-marked.

Med i kapløbet er tre teams:

NNIT/Epic.

CGI/Cerner.

Systematic/IBM.

Flere af spillerne er store i udlandet, mens andre er godt repræsenteret hjemme.

Mulige vindere - og konsekvenser

Forestiller man sig NNIT/Epic som vinder, vil NNIT med ét hug blive en storspiller på det danske sundhedsmarkedet.

Og Epic, der er store i udlandet, vil være klar til flere nordiske erobringer.

Vinder CGI og Cerner, vil CGI få en endnu større andel af det danske sundhedsmarked og bære Cerner med ind i landet.

Hvis Systematic og IBM vinder, ser man en markant forankret epj-spiller på det danske marked.

I øvrigt vil Systematic, hvis andre vinder, i værste fald kunne stå til at miste markedsandele.

Men det vil vi alle sammen blive klogere på senere - for læser man de tre finalisters svar på en artikel her på Computerworld, så slår de faktisk på lidt forskellige ting.

Finalister slår på forskellige ting

Hos Systematic er det den danske forankring, der bliver fremhævet af CEO Michael Holm.

Han peger på, at Systematic har omfattende, praktisk erfaring fra danske hospitaler og nævner Region Midtjylland med 20.000 kliniske brugere på 17 hospitalslokationer.

"Dermed er hele grundsystemet på plads og kan umiddelbart tages i anvendelse i Region Hovedstaden og Region Sjælland, som hermed får en af verdens største sundheds-it-installationer," udtaler han.

Læs flere input fra ham her.

Stor international erfaring

Hos CGI fremhæver CEO Martin Petersen, at deres samarbejdspartner, Cerner, har en fin international historik.

Cerners Millennium - den løsning, der tilbydes de to regioner - bliver brugt på over 10.000 organisationer på tværs af 24 lande, herunder adskillige europæiske, fremhæver han.

Læs flere input fra ham her.

Endelig er Epic også ude og pege på dets successer ude i verden.

Executive Lars-Oluf Nielsen fra Epic peger netop på selskabets store internationale erfaring.

I 1998 gik Epic live med første version af dets system, der var beregnet til hospitalsområdet.

"Og vi arbejder nu med omkring 1.100 hospitaler rundt om i verden," udtaler Epic-manden.

Læs også hans fulde svar her.

"Valget af epj kan sammenlignes med IC4-togene"

Computerworld har sendt ovenstående ComputerViews til de tre finalister og kunden i form af Region Sjælland og Region Hovedstaden. Her bringes uddrag af kommentarer til analysen.

Systematics CEO Michael Holm fremhæver, at analysen peger på, at Region Hovedstaden og Region Sjællands valg af fremtidig epj-leverandør er vigtigt ikke bare for de to regioner, men at valget vil få afgørende indvirkning på hele epj-markedet og udviklingen på området, og at andre regioner måske ligefrem vil købe ind hos den vindende leverandør.

"Men valget handler også om, hvem der skal drive den fremtidige udvikling inden for det danske epj-marked."

"Skal denne udvikling foregå fra USA? Eller man kan spørge på en anden måde: Ønsker vi at gå på kompromis med arbejdspladser og indflydelse og blive importør i stedet for eksportør af sundheds-it-løsninger?" lyder det fra topchefen.

Som tidligere pointeret har Systematic omfattende, praktisk erfaring fra danske hospitaler, påpeger han. Og peger igen på, at grundsystemet er på plads og umiddelbart kan tages i anvendelse i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Som IC4-togene

"Valget af epj kan sammenlignes med IC4-togene. Her valgte man et tog med lækkert design og mange features - man skulle bare lige udskifte motoren fra el til diesel, så togene kunne køre i Danmark."

"Vi kender vist alle den historie," påpeger Michael Holm.

Modsætningen er Systematics løsning, der fra starten er bygget med den "rigtige motor, som passer til det åbne, danske sundhedssystem, der opererer på tværs af hospitaler og databaser", mener han.

Hos Epic fremhæver Lars-Oluf Nielsen, der er Implementation Executive, at også deres hold har dansk forankring.

"Epic og NNIT er gået sammen på grund af Epics styrke i sundheds-it og NNIT's kendskab til det danske sundhedsvæsen," forklarer han.

Samtidig fremhæver han, at alle hospitaler i det europæiske land Holland, der anvender Epic, har opnået HIMSS Stage 6, hvilket giver Epic de højeste HIMSS resultater, der er opnået i Holland.

Udvikle center i Danmark

Endelig har Cerner også kommentarer til analysen. For ud over dets erfaringer fra næsten alle dele af verden peger man også her på lokal forankring.

"Vi beskæftiger over 13.000 medarbejdere på verdensplan, og 2.000 af dem arbejder udenfor USA" skriver Maria Tran, der er Program Coordinator hos Cerner Limited, i en mail. 

Eksempelvis består Cerner's europæiske tema af flere end 700 medarbejdere, der hjælper hospitaler i Frankrig og Spanien til HIMSS level 6 og 7.

"Vores partnersab med CGI i Norden har givet os muligheden for at udvikle kompetencecentre i Danmark og Finland, takket være deres lokale erfaring og viden," skriver hun videre i mailen.

Selskabet har været glad for processen med de to danske regioner.

Kunden - i form af Region Hovedstaden og Region Sjælland - "står midt i den afsluttende fase af en omfattende udbudsproces for Sundhedsplatformen og har på nuværende tidspunkt ikke kommentarer til artiklen," lyder det fra Rasmus Carlsen, der er konstitueret pressechef hos Region Sjælland.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere